fbpx

Svet v nevarnosti: ZDA se pripravljajo na morebitno apokalipso

Foto: epa

Uničenje našega planeta zaradi padca asteroida predstavlja enega izmed najbolj pogostih izmišljenih scenarijev za filme, ki prikazujejo apokalipso. Dejstvo pa je, da je takšen scenarij v realnosti več kot mogoč. 

Leta so se znanstveniki ukvarjali s tem, kako ravnati glede grožnje s asteroidi, ki bi lahko zadeli naš planet brez kakršnih koli opozoril. Bela hiša je izdala uradni dokument, ki opisuje načrt za reševanje v primeru, če bi asteroid ali meteor potoval proti našemu planetu, prav tako pa tudi razkriva, da na ta scenarij nismo dovolj pripravljeni.

Bela hiša je objavila Nacionalno strategijo pripravljenosti na ‘Zemlji blizu leteča telesa’ (asteroide in komete), da bi izboljšali pripravljenost ZDA.  Želijo tudi okrepili sodelovanje med nacionalnimi in mednarodnimi sredstvi, ki so na voljo, in želijo dodati tista, ki primanjkujejo.

Padec asteroida ali kometa lahko povzroči hude posledice 
Ne bi bilo prvič, da bi se takšne vrste predmet približal Zemlji. 17-metrov velik meteor, ki je leta 2013 prizadel mesto Čeljabinsk v Rusiji, je poškodoval več kot 1.000 ljudi in je prišel brez vnaprejšnjega opozorila. Ta dogodek predstavlja razlog, zakaj se ena izmed opisanih strategij v dokumentu zavzema za izboljšanje Nasinih metod pri odkrivanju ‘Zemlji blizu letečih teles’, preden je to že prepozno. V sedmih poglavitnih ciljih, ki so zapisani v dokumentu, se Bela hiša osredotoča tudi na izboljšanje možnosti predvidevanja, kam bodo leteča telesa letela. Država načrtuje izboljšanje alarmnih sistemov in investiranje v visokotehnološke poskuse, ki bi lahko zajezili nevarnost.

Dokument poudarja, da lahko v tem in tudi v drugih primerih, ki so malo verjetni, nastanejo posledice velikih razsežnosti, ki bi predstavljale kompleksen izziv. Konec lanskega leta je Nasa opozorila, da na Zemlji nismo pripravljeni na asteroidni udar. Joseph Nuth, raziskovalec na Nasinem vesoljskem centru Goddard Space Flight Centre, je decembra lani spregovoril na letnem srečanju Ameriške geofizikalne unije in povedal, da glede nevarnosti padca ‘blizu letečih teles na Zemljo’ ne moremo narediti veliko.

Foto: epa

Foto: epa

V ZDA ekipa znanstvenikov nadzoruje nebo
Medtem ko asteroidi in kometi redko zadenejo Zemljo, je Nuth opozoril, da je nevarnost padca vedno prisotna. Nasa pripravlja misije, ki se bodo ukvarjale s preusmeritvami asteroidov. Vesoljska agencija ima v ZDA ekipo znanstvenikov, ki vseskozi opazuje nebo, nekatere države pa so bistveno manj pripravljene.

Dokument pa med drugim predvideva, da bodo ZDA v prihodnosti sodelovale tudi z drugimi narodi. Po besedah Nutha lahko udarec asteroida ali kometa povzroči ZDA okoljske, ekonomske in geopolitične posledice, ki pa lahko nastanejo tudi, če bi ta padel izven ozemlja ZDA. Kljub temu da trenutno ZDA predstavljajo globalnega voditelja v zaznavanju in odkrivanju letečih teles, pa bodo ZDA deloma odvisne od mednarodnega sodelovanja in medsebojne koordinacije pri odkrivanju le teh.

N. Ž.