fbpx

Svetovno znana sopranistka utajila lep delež zaslužka

Španska sopranistka Montserrat Caballe (foto:epa)

Španska operna pevka Montserrat Caballe je bila obsojena na šestmesečno pogojno zaporno kazen zaradi davčne utaje, dobila je tudi več kot 250.000 evrov globe. 

Preiskavo proti operni divi so sprožili lani, ko so jo osumili, da je, ko je živela v Barceloni, svoje dohodke usmerjala prek družbe v Andori, in s tem utajila za 500.000 evrov davkov, ki jih je odtlej vrnila.

Pevki, ki je zunaj opernih desk zaslovela s skladbo Barcelona, ki jo je odpela v duetu s pevcem skupine Queen Freddiejem Mercuryjem in je bila uporabljena kot glasbena tema olimpijskih iger leta 1992, so iz zdravstvenih razlogov dovolili, da se je zaslišanju pridružila s pomočjo videopovezave s svojega doma. Leta 2012 je namreč utrpela kap.

Mednarodna slava in “kosmata vest”
Sopranistka, rojena v skromni družini v Barceloni, je v 50-ih letih svoje kariere prepotovala svet. Prepričala je s svojim močnim, dramatičnim glasom in izjemno tehniko. Mednarodno operno slavo je dosegla leta 1965, ko je v New Yorku vskočila v vlogo Lucrezie Borgia v istoimenski operi Gaetana Donizettija. Z njo si je prislužila skoraj polurne stoječe ovacije.

Toliko manj ji lahko Španci ploskajo, ker z njimi ni delila obveznega dela zaslužka.

V. V., STA