fbpx

Svojevrsten rekord: Kirurgi odstranili rekordno število baterij iz trebuha priletne gospe!

Slika je simbolična. Vir: Researchgate

Irski kirurgi so se morali pred kratkim soočiti s posebnim medicinskim problemom. Obiskala jih je ženska, ki je imela v telesu nič manj kot 55 baterij. Prav takih, ki jih uporabljamo za napajanje daljinskih upravljalniki za televizor, brivnikov itd. Gospa si je očitno hotela škodovati, vsaj tako izhaja iz strokovnega članka, ki je bil objavljen v irskem zdravniškem vestniku. 

“Kolikor nam je znano, ta primer predstavlja največje prijavljeno število zaužitih baterij naenkrat,” so zapisali kirurgi v Irish medical Journal.

Kirurgi, ki so gospo naposled rešili muk, so celotno pot zdravljena natanko popisali. Pacientka se je najprej zglasila v univerzitetni bolnišnici St. Vincent, kjer je prejela vso potrebno zdravniško oskrbo. Poslali so jo na rentgensko slikanje, nakar so zgroženo ugotovili, da so v njenem telesu baterija tipa AA in AAA. V začetku so še upali, da se bo problem rešil sam po sebi. Na žalost je šlo za jalovo upanje. Gospa se je v enem tednu “znebila” le 5 baterij.

Slika je simbolična. (Vir: Pixabay)

Po enem tednu so jo še enkrat poslali na slikanje in ugotovili, da so v njej še vedno številne baterije. Teh je bilo toliko, da se ji je trebuh povesil čez sramno kost. Naposled so se odločili za operacijo. S skalpelom so odprli njeno trebušno votlino in iz nje potegnili 45 baterij. A epopeja se s tem še ni končala. Pet baterij je namreč že “izginilo” skozi črevesje, zato so morali te “iztisniti” skozi zadnjično odprtino.

Razmeroma pogosta, a nevarna praksa
Glede na izkušnje je praksa uživanja cilindričnih baterij razmeroma pogosta, a tudi nevarna. Ko tovrstna poročila pronicajo v javnost, pogosto vzbudijo nemalo začudenja, tisti, ki so si hoteli z zaužitjem baterij škodovati, pa si lahko poškodujejo sluznico, poškodujejo notranje organe ali pa zatesnijo prebavne poti. “Potenciala, da lahko cilindrične baterije povzročijo akutne kirurške nujnosti, ne gre podcenjevati,” so zaključili zdravniki.

Gal Kovač