fbpx

Tako se boste na naraven način znebili nadležnih komarjev

Foto: iStock

Če vas v poletnih mesecih napadajo krvoželjni insekti, dom polepšajte z grmičkom bazilike. Sveža bazilika bo vašim kuharskim mojstrovinam dodala vrednost, vas pa ščitila pred nadležnimi napadalci.

Bazilika, katere ime izhaja iz grške besede basileús, ki pomeni kralj, je nesporno ena izmed najbolj priljubljenih začimb in prava kraljica med aromami. Priljubljeno začimbo, ki je k nam prišla iz Indije, je moč najti že v 3500 let starih egipčanskih grobnicah. Že rimski cesar Gaj Julij Cezar je cenil njeno vsestranskost in jo občudoval tudi kot okrasno rastlino. K nam v srednjo Evropo pa so jo v 12. stoletju prinesli menihi.

Foto: iStock

Moč bazilike
Bazilika, ki so jo uporablja tako v domači medicini, kjer lajša žolčne in prebavne težave ter deluje protistresno, velja tudi kot zdravilo zoper astmo in pljučna obolenja, uporablja pa se jo tudi v kozmetiki, saj nežno neguje ter čisti kožo. Zelena rastlina je tudi odličen pripomoček za odganjanje komarjev, ki njenega vonja ne prenašajo. Ob naslednjem vrtnarskem podvigu se tako le spomnite kraljeve začimbe in jo posadite v lončke blizu vrat in na okenske police, kjer bodo ti ljubki grmički obvarovali vaš dom pred nadležnimi krvosesi.

Z. V.