fbpx

Thiers – evropska prestolnica nožev

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/swiss-style-knife-gm503078948-82324547

Za oboževalce in zbiralce nožev je mesto Thiers verjetno prava Meka – gre namreč za čudovito evropsko prestolnico nožev. Izdelovalci nožev se tu ukvarjajo predvsem z izdelavo zložljivih nožev.

Francosko mesto Thiers je na prvi pogled videti kot švicarska trgovina z urami – noži so skorajda vsepovsod. Izbira pa je, pričakovano, neskončna: od tistih najbolj redkih kosov z mamutovimi zobmi, do bolj enostavnih in preprostih zložljivih nožev.

Kakšne so cene?
Glede na vrsto in velikost nožev se seveda spreminjajo tudi cene – te se gibljejo od 50 do 500 evrov. Majhno mestece, ki sicer ne šteje več kot 11.600 prebivalcev, z izdelovanjem nožev pridobi dobršni del zaslužka. Izdelovanje nožev pa sicer tu poteka že od 15. stoletja – raziskovalci so celo prepričani, da morda seže celo do 13. stoletja.

Izdelava se ni nikoli ustavila
Zanimivo je, da se prebivalci od vsaj 15. stoletja nikoli niso prenehali ukvarjati z izdelavo. Dominique Chambriard – eden od mnogih mož, ki nože izdeluje danes – je pred kratkim predstavil enega najbolj značilnih modelov, ki ga izdelujejo v mestu, gre za model Le Thiers. Omenjeni nož lahko uporabljate na kar šestnajst načinov!

Značilnosti nožev
“Pri izdelavi se držimo treh prioritet: čudovit videz, preprost dizajn in uporabnost,” je povedal Chambriard. Rezila morajo biti dovolj ostra, dizajn pa predvsem moderen. Zanimivo je tudi, da skoraj vsa izdelava poteka ročno: izdelovalci za delo uporabljajo kladivo, kovinske škarje, električne mlinčke in na koncu čistila.

S. E.