fbpx

Titanik bi se lahko končal tudi drugače: Avstralske šolarke dokazale, da bi s preprostim trikom preživel tudi Jack

Foto: youtube

Kultni film Titanik je bil leta 1997 posnet po resničnih dogodkih in govori o ljubezenski zgodbi ter prikazuje paniko, ko se ljudje zavedo, da na ladji ni dovolj rešilnih čolnov. Osrednja zgodba v liku je ljubezensko razmerje med Rose in Jackom, njuna zgodba pa se konča tragično. V morju se Jack in Rose skušata rešiti z na vodi lebdečimi vrati, vendar so vrata dovolj vzdržna le za Rose, zaradi česar Jack žrtvuje svoje mesto za njo. Avstralske šolarke pa zdaj dokazujejo, kako bi lahko rešili lik Leonarda DiCapria z le enim preprostim trikom.

Dekleta iz avstralskega mesta Adelaide so dokazala, da bi lahko tako Rose kot tudi Jack preživela nesrečo, ki se je zgodila leta 1912, ko je potonil Titanik.

Na preprost način bi se lahko rešila oba
Abigail Wicks
, Christy Zhang in Julia Damato so 15 let stara dekleta iz šole Westminster School v Adelaideu. Za rešitev problema so uporabile matematično enačbo, ki je pokazala, da bi lahko par nadaljeval svojo ljubezensko zgodbo, če bi pomislil na preprost trik.

V filmu se Jack in Rose skušata iz hladnega Severnega Atlantika rešiti s kosom vrat, ki lebdijo na vodi. Izgleda, da na vratih ni prostora za oba, zato Jack žrtvuje mesto za Rose. Toda šolarke menijo, da bi lahko oba ostala na vratih, če bi pod njih spravila rešilna jopiča, ki bi zaradi sile vzgona še vedno lebdela. Za dokazovanje so raziskale različne stvari, ukvarjale so se z vzgonom in za pomoč uporabljale stvari, ki so bile za tisti čas realne.

D. Š.