fbpx

Titov otok: Skrivni tuneli in bunkerji jadranskih vojaških baz so danes turistična znamenitost

Titova špilja oziroma votlina na otoku Visu (Foto: STA)

Otok Vis ima dolgo zgodovino, ki je bila desetletja stroga skrivnost, med drugim je bila strateška točka Napoleonu, ki pa je ni mogel osvojiti. Dostop do otoka je bil omejen po drugi svetovni vojni, njegova 50-letna izoliranost pa še danes odmeva bolj katera koli druga. S pomočjo lokalnih vodičev so preiskali skrivnost spletkarskih vojnih objektov in cest, ki si jih lahko obiskovalci ogledajo skozi vojaški ogled Visa, imenovan “Ključ do Jadrana”

Skupina lokalnih navdušencev na otoku Visu se je odločila, da bo burno zgodovino spremenila v “pustolovščino” in svojim gostom ponudila nekaj, česar ne vidijo vsak dan. Zgodba se je začela po vojni, ko so odkrili, kaj je na Visu, čeprav o tem ni bilo veliko znanega. Ko so poprijeli za delo, so na otoku pričeli z miniranjem. Projekt so poimenovali Vojaška tura, po razkritju območja pa so se tako odločili za organizacijo organiziranih ogledov, ki nosi naslov “Ključ do Jadrana”, poroča Punkufer.

Vis je danes znan kot otok, na katerem so imeli partizani med drugo svetovno vojno sedež, o čemer pričajo številne utrdbe, labirinti in predori z ohranjenimi napisi, kot so štab, opazovalno mesto, Tito in tako dalje. A po mnenju Pina Vojkovića iz agencije Alternatura, se v njem skriva veliko več skozi starodavne čase. Na otoku je živel in deloval tudi Tito, diktator nedemokratičnega režima, v katerem je bilo pobitih kar pol milijona ljudi, sedaj pa je očitno, da želijo nekateri na ta način služiti še desetletja po njegovi smrti.

 Sodobna zgodovina vključuje utrdbe, vojaške poti, atomska zaklonišča, labirinte in predore iz časa druge svetovne vojne, ko so tu delovali partizani. Do leta 1990 je imel Vis močan vojaški značaj in omejen dostop in mnogi ne vedo, da je vojska otok zapustila šele maja 1992. Ker Jugoslovanska ljudska armada ni mogla vzeti topov s seboj, so se odločili, da jih uničijo samo zato, da jih hrvaška vojska ne bi prevzela.

Votlina na otoku Visu (Foto: STA)

Ogled popelje po labirintih in podzemnih tunelih, kjer si lahko obiskovalci ogledajo ostanke topov in zapuščenih skladišč. Obstaja tudi lokacija, kjer je Tito živel in delal leta 1944, ko je bil Vis sedež političnega in vojaškega vodstva Narodnoosvobodilnega boja ter kjer so potekale seje Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije. Na desetine vojaških objektov je raztresenih po vsem otoku, nekateri najbolj znani pa so raketna baza Stupišće v bližini Komiže in Titova jama.

Votlina na otoku Visu (Foto: STA)

Foto: STA

Ob tem se pojavlja vprašanje odprtih ran preživelih Titovih žrtev, saj je očitno, da želijo določeni otok Vis predstaviti kot turistično destinacijo v stilu partizanov in Tita, in to kljub dejstvu, da je na stotisoče ljudi trpelo v času Titove diktature. Služiti na račun zatiranih, mučenih in pobitih tako, da se poveličuje zločinca, pač ni humano.

Sara Kovač