fbpx

To je 14 dejstev o eni izmed najbolj izoliranih držav na svetu

Foto: iStock

Severnokorejska diktatura, ki je znana po sistematičnih kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter nenehnem provociranju z jedrskimi poskusi, je ena izmed najbolj neprijaznih držav za bivanje na svetu. V nadaljevanju si lahko preberete 14 dejstev o Severni Koreji, ki jih morda še ne poznate.

1. Kljub temu da je uradno ime Severne Koreje Demokratična ljudska republika Severna Koreja, ni ta prav nič demokratična, saj je na volitvah mogoče voliti zgolj eno opcijo, kar dinastiji Kim omogoča, da se trdno oklepa oblasti. Na propagandnih volilnih posterjih je namreč mogoče prebrati poziv državljanom, naj volijo tako, kot voli večina.

Foto: YouTube

2. Državljani svoje vrhovne voditelje častijo skoraj tako, kot da bi ti predstavljali bogove v človeški obliki.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

3. Severnokorejski medij v državni lasti je enkrat poročal, da je bilo blizu templja, ki se nahaja na spodnji sliki, najdeno skrivališče samoroga, mitološke živali, ki naj bi imela kri s čarobnimi lastnostmi.

Foto: YouTube

4. Vsiljen kult osebnosti v praksi pomeni, da mora slika “velikega vodje” viseti v vsakem domu, pisarni in učilnici.

Foto: YouTube

5. Pesem z naslovom “Onward Toward the Final Victory”, ki jo lahko poslušate na priloženem YouTube posnetku, je nastala v čast diktatorskemu voditelju Kim Jong Unu.

6. Jedrski in raketni testi predstavljajo stalno prakso provociranja ZDA.

Fotografija je simbolična (foto: epa).

7. Letni proračun za vojsko presega 8 milijard ameriških dolarjev, kar predstavlja skoraj tretjino severnokorejskih nacionalnih prihodkov.

Foto: YouTube

8. Severna Koreja se ovija v molčečnost, saj veljajo zanjo posebne omejitve glede uporabe spleta, telefoniranja in potovanj izven meja države.

Foto: STA

9. Satelitske posnetki prikazujejo na območju med Južno Korejo in Kitajsko, kjer se nahaja Severna Koreja, popolno temo.

Foto: YouTube

10. Zaradi lakote je v Severni Koreji umrlo na milijone ljudi, na milijone pa jih živi v hudi revščini in se stežka prebija iz dneva v dan.

Foto: YouTube

11. Kakršnokoli nasprotovanje ali nespoštovanje oblasti ima za posledico resne kazni.

Foto: YouTube

12. Delavska taborišča, ki so namenjena zapornikom, predstavljajo središče mučenja, stradanja in prisiljenih splavov.

Foto: YouTube

13. Združeni narodi trdijo, da je bilo v zaporih v Severni Koreji ubitih več sto tisoč ljudi.

Foto: YouTube

14. Tudi družinski člani velikega vodje niso varni, saj je dal Kim Jong Un brez zadržkov usmrtiti svojega strica Jang Song Teka s pomočjo 120 sestradanih psov.

Foto: YouTube