fbpx

To je 6 najpogostejših napak pri pranju perila. Se to dogaja tudi vam?

Foto: Pixabay

Mnogi ljudje se opravljanja hišnih opravil nauči od staršev. Strokovnjaki iz industrije oblačil pa po drugi strani opozarjajo, da je morda čas za opustitev nekaterih starih navad, saj lahko oblačila z določenimi navadami poškodujemo ali pa tvegamo nastanek izpuščajev na koži.

Jenifir Provateare je zaposlena v podjetju, ki proizvaja oblačila. Opozorila je na nekatere najpogostejše napake, ki jih ljudje počnejo pri pranju perila. Nepravilno pranje perila lahko povzroči različne izpuščaje, pojavijo pa se lahko tudi druge neprijetnosti, kot je razbarvanje oblačil. Poglejte, katerim navadam se zato velja izogibati.

Nošenje oblačil pred prvim pranjem
Ko oblačila prinesemo iz trgovine in jih operemo, poskrbimo za to, da z njih izperemo vse kemikalije, ki so nastale v proizvodnem procesu. Kemikalije lahko namreč povzročijo draženje kože. Če nova oblačila namočimo v hladno vodo, pa lahko ohranimo obstojnost barv in preprečimo razbarvanje.

Madeže na oblačilih odstranite čim prej
To, da se človek popacka, ni nič nenavadnega. Vendar če madeža ne odstranite takoj, Provatearova opozarja, da je to nekaj najhujšega, kar lahko storite, in zato svetuje, da v primeru nezgode madež odstranite v čim krajšem času. Ob tem pa opozarja, da je oblačila z madeži krvi najbolje najprej namočiti v hladno vodo.

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Ne razvrščajte oblačil samo glede na barvo
Ločevanje oblačil glede na barvo ni edini način, da oblačila ohranimo obstojna. Provatearova priporoča, da upoštevamo tudi predvideno temperaturo pranja, ki je navedena na etiketi. Tak način razvrščanja je sicer malce bolj zamuden, vendar poznavalka obljublja, da se splača, saj bodo oblačila ostala dolgo takšna, kot so bila na dan nakupa, poroča Daily Mail.

Pranje v hladni vodi za vsako ceno
Mnogo ljudi živi v prepričanju, da bo nižja temperatura vode njihova oblačila ohranila bolj obstojna. Provatearova pa je po drugi strani prepričana, da to ni vedno najboljša rešitev. V hladni vodi se namreč ne odstranijo vsi madeži ali umazanija, zato priporoča pranje na visokih temperaturah.

Ne uporabljajte belila na oblačilih, ki vsebujejo elastan.
Belilo lahko mnogokrat pomaga, da oblačila ostanejo ali postanejo bela. Vendar pozor – belilo je sovražnik oblačil, ki vsebujejo elastan. Strokovnjaki za takšno perilo svetujejo uporabo detergentov, ki vsebujejo belilo in so namenjeni posebej nogavicam, spodnjemu perilu in drugim oblačilom, ki vsebujejo elastan.

Upoštevajte priporočene količine čistilnih sredstev
Pri uporabi detergenta ne bi smeli varčevati. Če uporabite detergenta manj, kot je priporočeno, se to lahko sčasoma pozna tudi na oblačilih. Zato strokovnjaki priporočajo, da upoštevate navodila na embalaži detergenta in pri pranju uporabljate priporočeno količino čistilnega sredstva.

N. K.