To je prvi album s 30 platinastimi nazivi

Kralj popa (foto: epa).

Michael Jackson je posthumno postavil rekord najbolje prodajanega albuma vseh časov v ZDA. Združenje ameriške diskografske industrije je sporočilo, da je njegova plošča Thriller prva, ki so jo v ZDA prodali v več kot 30 milijonih izvodih. Postala je 30-krat ‘platinasta’, kar pomeni, da jo ima v svoji domači zbirki približno vsak deseti Američan.

Naziv ‘platinast’ v ZDA pripada albumu, ki doseže več kot milijon prodanih kopij.

Thriller je izšel leta 1982. Kralj popa je tedaj izkoristil pravkar nastalo glasbeno televizijo MTV, na kateri je svojo glasbo predstavljal s pomočjo videospotov in koncertov. Plošča je obrodila več uspešnic, poleg naslovne skladbe med drugim še Beat It, Billie Jean in Wanne Be Startin’ Somethin’. Za podelitev grammyjev si je prislužil 12 nominacij, dobil jih je osem.

Ko rasa ni bila pomembna
Dosežek je še toliko večji, ker je bila glasbena industrija tedaj rasno polarizirana, Jackson pa je bil prvi afroameriški glasbenik, ki so ga znatno predvajali na MTV.

Album je doživel ponovno izdajo ob 25-letnici prvega izida leta 2008 in ob Jacksonovi smrti leto kasneje. Manj kot dva meseca po njegovi smrti je postal 29-krat platinast. Je tudi najbolje prodajana plošča po vsem svetu.

Novega rekorderja ne bo
Združenje ameriške diskografske industrije (RIAA) je platinaste plošče začelo “šteti” leta 1976. Sistem Nielsen Music pa je prodajo glasbe v ZDA začel sistematično beležiti leta 1991.

Od takrat je rekord za najhitreje prodajano ploščo postavila britanska pevka Adele, ki je v manj kot mesecu od izida letošnjega albuma 25 prodala več kot pet milijonov izvodov. Strokovnjaki sicer dvomijo, da bi lahko še kateri album dosegel prodajni uspeh Thrillerja, vsaj v zahodnem svetu, kjer imajo poslušalci v 21. stoletju možnost takojšnjega dostopa do ogromne ponudbe digitalne glasbe.

B. O., STA

 

 • tečnež

  Tudi sam sem si kupil ploščo v Avstriji,takoj ko je izšla in jo imam še sedaj,res je album vseh časov,vsaka pesem je super.Đeko je res kralj popa !

 • Peter

  Kralj popa in vrhunski entertainer.
  Sam sem sicer v drugih glasbenih vodah, ampak za pop je res car.

 • Satang

  Slava mu.

  • Satang

   Mojega,ne damo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!