fbpx

To je prvi človek, ki je brez postanka preveslal Tihi ocean

Foto: osebni arhiv/solopacificrow.com

Britanec John Beeden je postal prvi človek, ki je brez postanka preveslal 7400 navtičnih milj prek Tihega oceana. 53-letnik, ki je svojo pot s 6-metrskim čolnom Socks II začel 1. junija v San Franciscu, je danes prispel v avstralski Cairns. Za pot je potreboval 209 dni, v povprečju pa je vsak dan veslal 15 ur.

“Biti prvi človek, ki mu je uspelo kaj takega, je izjemno in tega se še ne zavedam povsem,” je za avstralsko televizijo ABC dejal Beeden.

Na cilj je prispel približno mesec dni kasneje, kot je načrtoval, saj so mu vremenske razmere upočasnile potovanje, ki je bilo tako precej težje, kot je sprva mislil, da bo.

Ob otokih so ga oskrbovali podporni čolni
“Ko sem odpotoval iz San Francisca, se nisem zavedal, kako težko bo,” je povedal Britanec, ki je leta 2006 v 53 dneh preveslal Atlantski ocean.

Večino časa so bili najbližji ljudje člani posadke vesoljske postaje, ki so bili oddaljeni zgolj 250 kilometrov. Ob otokih pa so ga oskrbovali podporni čolni.

Podoben podvig je leta 1983 skorajda uspel britanskemu veslaču Petru Birdu, ki so ga rešili zgolj 33 milj od avstralske obale. Bird je poskušal večkrat preveslati Tihi ocean, a se je leta 1996 izgubil na morju.

B. O., STA