fbpx

To je Slovenec, ki podira rekorde na evropski in svetovni sceni

Planet samskih (foto: printscreen/Youtube).

Nov film Mitje Okorna si je samo v treh tednih in pol v Sloveniji ogledalo več kot 43 tisoč gledalcev. Uspeh slovenskega režiserja je sicer med drugim odmeven tudi na Poljskem, kjer je na Planet samskih poletelo že več kot 2 milijona ljudi.

Glavni vlogi v filmu imata priljubljeni TV-voditelj Tomek in simpatična, romantična učiteljica glasbe Anja. Po naključnem srečanju Anja in Tomek skleneta nenavadni dogovor in ljubezensko življenje mlade učiteljice čez noč postane rdeča nit Tomekove oddaje.

Film je presegel pričakovanja številnih Slovencev. Mnogi so prepričani, da je to nova dimenzija romantične komedije. Film sestavlja prisrčna in hkrati smešna zgodba, odlična igralska zasedba in ganljivo sporočilo.

Mitja Okorn je aprila pred premiero za Novo24TV izrazil upanje, da bo odziv Slovencev na njegov nov film vsaj takšen, kakor je bil pri prejšnjem filmu Pisma svetemu Nikolaju, ki si ga je samo v kinu ogledalo okoli 65 tisoč ljudi. Upanje slovenskega režiserja se je že kmalu uresničilo. Samo prvi vikend si je film ogledalo več kot 8 tisoč ljudi. Takrat je Okorn pojasnil, da je z uspehom filma izredno zadovoljen. “Sem vedel, da lahko vedno računam na slovensko publiko,” je takrat povedal za Novo24TV.

Bo Planet samskih presegel najbolj gledan slovenski film?
Najbolj uspešen slovenski film sicer za zdaj ostaja Gremo mi po svoje, ki je rekorde gledanosti podiral leta 2010. Gre za mladinski film o tabornikih z Jurijem Zrnecem, ki si ga je v kinih ogledalo več kot 200 tisoč gledalcev. Sledi mu Petelinji zajtrk, ki si ga je večina gledalcev zapomnila po nastopu hrvaške pevke Severine.

Priljubljene tudi ljubezenske zgodbe o Slovenki in Bosancu
Eden bolj uspešnih slovenskih filmov je bil tudi umetnina Branka Đurića Kajmak in Marmelada, ki si ga je ogledalo več kot 155 tisoč ljudi. Režiser je hkrati odigral tudi glavno vlogo, in sicer s soprogo Tanjo Ribič, v zgodbi pa se norčujejo iz razlik med Slovenci in Bosanci.

Na četrtem mestu vztraja film Outsider, ki govori o odraščanju v Ljubljani pred smrtjo Josipa Broza Tita. Najstnik Sead, ki sicer prihaja iz Bosne in Hercegovine, se na eni strani bori s strogo očetovo avtoriteto, po drugi strani pa se postavlja po robu režimski avtoriteti, kar se med drugim odraža tudi z zatekanjem k punk glasbi. Zgodbo zaznamuje tudi Seadova velika ljubezen Metka.

Nina Knapič