fbpx

TO PA JE SREČA: Britanec kupil iraški tank za 35 tisoč evrov in v njem našel 5 zlatih palic, vrednih več kot dva milijona evrov!

Foto: youtube

Vojaški navdušenec iz Velike Britanije je imel neverjetno srečo. Na eBayju je kupil tank iz Iraka za približno 35 tisoč evrov, v njegovem rezervoarju pa se je skrivalo pet zlatih palic, vrednih kar 2,4 milijona evrov!

Sprva sta vojaška navdušenca Nick Mead in njegov mehanik Todd Chamberlain predvidevala, da se v rezervoarju tanka (mimogrede: napolni se ga z dizelskim gorivom) skrivajo kakšne zarjavele puške, vendar pa sta namesto tega iz njega potegnila plemenito kovino. Dogodek sta tudi posnela, na posnetku pa je jasno razvidno, kako Chamberlain reče, da je posoda za gorivo zagotovo “polna pušk”. Nekaj sekund kasneje je že prepričan, da ni zagrabil puške, v ozadju pa se sliši glas razočaranja. Vendar pa si lahko predstavljate trenutek, ko na plano potegne bleščečo stvar in sam sebe vpraša: “A je to res to, kar mislim, da je?” In takoj naslednje vprašanje: “Koliko je težka?” Ko Chamberlain potegne ven še zadnjo, peto, zlato palico, sta najditelja prepričana, da je pred njima med 5 in 6 kilogramov zlata.

Vojaška navdušenca predvidevata, da so palice ukradli iraški vojaki v času invazije na Kuvajt leta 1990. 

Najdbo prijavila policiji
Očitno pa sta najditelja med bolj poštenimi, saj sta nato, ko sta se opomogla od šoka po tej fantastični najdbi v tanku kitajske izdelave T54, poklicala policijo in prijavila najdbo plemenite kovine. “Ne vem, ali so te palice vredne na milijone ali na sto tisoče evrov. Ampak nekaj je zagotovo – ne želim, da ležijo okoli moje delavnice.” Mead je sicer nato takoj optimistično dodal, da upa, da bo lahko potem, ko bo zlato registrirano kot najdeno, to tudi obdržal. Vendar pa mu glas izza kamere pravi: “Absolutno nemogoče.” Posnetek pa se konča, kako najditelja tehtata svoj plen, da bi ugotovila, koliko je vreden.

Foto: youtube

Tank je bil pred tem že enkrat obnovljen, in sicer se mu je posvetil prejšnji lastnik, 23-letni Joe Hewes, ki je zamenjal motor, vendar pa ni odkril dragocenega zaklada, ki ga je tank skrival v sebi.

Že ve, kako bo porabil denar
Mead ima sicer doma zbirko 150 vojaških vozil, med njimi tudi vojaški tovornjak in več tankov. Vendar pa je prvič naletel na odkritje, vredno 2,4 milijona evrov. Mead je priznal, da so se nato vsi njegovi domači šalili in odločali, za kaj bodo porabili denar. “Moja sestra si želi Land Roverja, jaz pa Rolls Royce Phantoma.”

Cene tankov se gibljejo med 11 in 70 tisoč evri
Tank je nato v ogled vzela še inšpekcija, ki je odkrila, da je kitajska kopija ruskega T-54, izdelanega v skladu z oznako 69. Zgrajen je bil v začetku leta 1980, na števcu pa ima zaznanih okrog 2.500 kilometrov. “Videl sem, da se prodaja ta tank, in sem dobil idejo, da bi naredil projekt ‘Iz Rusije z ljubeznijo’, torej da bi ljudje prihajali sem in vozili moje tri ruske tanke,” je dejal Mead ter dodal, da redno spremlja ponudbo vojaških vozil na eBayju, saj tam preveri, če je kaj novega s tega področja, vsake tri dni. “Sam pogosto prodajam tanke na eBayju, pa tudi kupujem,” je priznal ter še razkril, da se cene tankov gibljejo med 11 tisoč in 70 tisoč evri, zato je prepričan, da je s tem, ko je kupil tank za 35 tisoč evrov, izpeljal dober posel, piše Daily Mail.

Kličejo ga prevaranti in trdijo, da so zlate palice njihove
Žal pa bo moral Mead na zlate palice še nekaj časa počakati – če jih bo sploh kdaj dobil nazaj. Dva policista iz policijske postaje v Northamptonshireju sta mu palice odvzela, češ da gre za preiskavo, in mu izročila potrdilo, da jih zdaj hranijo v trezorju v Londonu. Poleg tega si njegov ‘zaklad’ želijo prilastiti tudi drugi. “Dobil sem kar nekaj čudnih telefonskih klicev, recimo klicala me je neka oseba, ki se je predstavila kot polkovnik v britanski vojski, in trdi, da so zlate palice njegove.”

Marjanca Scheicher