fbpx

Umrla je najstarejša Zemljanka na svetu in zadnja rojena v 19. stoletju

Emma Morano, najstarejša zemljanka.

Najstarejša Zemljanka, Italijanka Emma Morano, ki je 27. novembra dopolnila 117 let in velja za edino še živečo osebo na svetu, ki je bila rojena v 19. stoletju, je umrla. Od prehrane je prisegala na jajca, v svojem življenju jih je pojedla 100 tisoč, druge hrane pa se skoraj ni dotaknila.

Kot je Moranova nekoč povedala, je bila skrivnost za njeno dolgo življenje v prehrani. Na dan je pojedla dve jajci in tudi nekaj piškotov. Dodala je, da sicer ne je veliko, ker nima več zob. Jajca je uživala že od 20. leta starosti, ko so ugotovili, da je slabokrvna, in ji je zdravnik svetoval, naj vsak dan poje tri jajca, eno kuhano in dve surovi.

Sadja in zelenjave se skoraj ni dotaknila
Najstarejša zemljanka se je diete držala kar 90 let in je v tem času po ocenah pojedla kakih 100 tisoč jajc. Carlo Bava, ki je zadnjih 27 let njen zdravnik, je povedal, da Moranova nikoli ni jedla veliko zelenjave in sadja. Ko jo je spoznal, je zjutraj pojedla dve surovi jajci, za kosilo omleto, za večerjo pa je jedla piščanca. Dodal je, da je v najpoznejših letih življenja v glavnem jedla piškote, ker ji meso ni več prijalo.

Moranova je živela v svojem stanovanju, ki ga sicer ni zapustila zadnjih 20 let, v zadnjem letu pa je bila priklenjena na posteljo. Njen um je do konca življenja ostal bister, vendar pa je zelo slabo slišala in s težavo govorila. Imela je tudi težave z vidom, zato je večino časa predremala.

C. Š.