fbpx

Apokaliptične napovedi: Grozi nam padec asteroida, ki bi lahko povzročil cunami, ki bi prizadel obsežna kopna območja!

Foto: Twitter

Morebitni padec asteroida na Zemljo bi bil lahko usoden za velik del človeštva. Priznani znanstvenik Neil deGrasse Tyson namreč opozarja na dejstvo, da bi lahko v bližnji prihodnosti asteroid, ki bi treščil v katerega izmed oceanov, povzročil tako obsežne popotresne valove, da bi ti izbrisali obsežna kopna območja. Kot primer navaja, da bi znameniti asteroid Apophis v primeru padca v Tihi ocean sprožil tako velik cunami, da bi ta zalil ter s tem uničil praktično celotno zahodno obalo Severne Amerike.

Zemlji grozi 370 metrov široki Asteroid Apophis 99942. Ta je veliko zaskrbljenosti povzročil že decembra 2004, ko so prve raziskave pokazale na skoraj 3-odstotno možnost, da bi ta velika kamnita gmota na Zemljo lahko padla že 13. aprila 2029. Omenjene napovedi pa so se kmalu izkazale za prenagljene. Leta 2006 so namreč znanstveniki zavrnili tezo o trku na ta dan ter obenem kot možen datum za eno največjih katastrof določili 13. april 2036. Možnosti za trk pa so tudi takrat zanemarljivo majhne. Verjetnejši bi lahko bil trk leta 2068, pa še takrat bi bile po poročanju spletnega portala Express možnosti za to le 1 proti 150 tisoč.

Ameriški astrofizik Neil deGrasse Tyson je na svojem javnem predavanju v San Franciscu ne glede na vse že leta 2008 jasno poudaril, da bi bil lahko trk omenjenega asteroida usoden za velik del človeštva. Opozoril je zlasti na možnost, da bi Apophis treščil v katerega izmed oceanov, kar bi povzročilo cunami, ki bi pod seboj izbrisal obsežna kopna območja. “Trčil bo 500 milj zahodno od Santa Monice,” je takrat med drugim povedal in s tem jasno nakazal, da izračuni napovedujejo, da bo omenjeni asteroid padel v Tihi ocean zahodno od ameriške zvezne države Kalifornije.

Neil deGrasse Tyson (Foto: epa)

Cunami bi povsem uničil zahodno obalo Severne Amerike
Morebiten padec Apophisa, ki je sam po sebi veliko večji celo od znamenitega Eifflovega stolpa, bi za velik del sveta pomenil pravo apokalipso. Po Tysonovem mnenju bi namreč padec omenjenega asteroida v Tihi ocean povzročil več zaporednih visokih valov, ki bi z neizmerno veliko količino prenesene vode hudo prizadeli zahodno obalo Severne Amerike. Vse hiše, tovarne in druge človeške zgradbe bi bile zaradi cunamija povsem uničene, s tem pa tudi življenje v tem delu sveta.

Velikost Apophisa v primerjavi z Empire State Buildingom in Eifflovim stolpom. (Foto: Wikipedia)

Rajko Golob