fbpx

Je bil Jezus res rojen na današnji dan?

Foto: iStock

Kraj rojstva je znan: judejsko mesto Betlehem. Kaj pa datum in dan? Največ kristjanov praznuje Jezusovo rojstvo na božič, 25. decembra, a vedno ni bilo tako.

Eden izmed zgodnjih cerkvenih očetov Klement iz Aleksandrije je razmišljal, da se je Jezus rodil ravno na današnji dan, 17. novembra, 3 leta pred našim štetjem. V zgodnejših cerkvenih časih kristjani niso posebej slavili Jezusovega rojstva, namesto tega so vsako nedeljo častili njegovo vstajenje.

Veliko špekulacij predvideva, da bi bil datum rojstva lahko tudi 20. maj ali celo april, med možnimi datumi se pojavlja tudi 25. marec. V Lukovem evangeliju (Luka 2:4-8) je zapisano, da so v tem kraju pastirji bivali na prostem in ponoči čuvali svoje črede. To dejstvo nakazuje, da se je njegovo rojstvo zgodilo najverjetneje v toplejšem letnem času, spomladi ali pozimi.

Janez Evangelist Rus, župnik Blagovice in Šentožbolta, razlaga: “Lahko, da se je Jezus res rodil na današnji dan. Vendar to ni pomembno. Pomembno je, da je Jezus rojen in da je pravi človek. Teološko gledano je preboj pri veri ravno tisti preboj, ko Bog prevzame podobo človeka. Jezusovo rojstvo pa praznujemo 25. decembra na simbolični ravni. To je namreč najkrajši dan v letu in na ta dan Jezus, ki je Luč, posveti v naša življenja.”

Na spletni strani katoliska-cerkev.si so zapisali, da čeprav natančen datum njegovega rojstva ni znan, je zgodovinsko dejstvo. Po tem dogodku od 6. stoletja naprej štejemo tudi človeško zgodovino.

Papež Julij I. (337–352) naj bi za datum Jezusovega rojstva potrdil 25. december. Takrat so se štirje največji rimski festivali odvijali decembra v času solsticija, čemur se je Cerkev prilagodila s krščanskim praznovanjem prihoda Božjega sina.

A. D.