fbpx

Afera Volkswagen s 6,5 milijardno škodo

(Foto: Getty Images)

Novi direktor Matthias Mueller poskuša na vse načine povrniti zaupanje kupcev v Volkswagen. Po vsem svetu bodo odpoklicali okoli 11 milijonov njihovih dizelskih vozil.

Samo na britanskem Otoku je bilo v afero s prirejanjem testov izpušnih plinov vključenih skoraj 1,2 milijona prodanih dizelskih vozil. Dosti bolje ne gre niti ostalim deželam.

V Franciji je takšnih vozil slab milijon, na Češkem skoraj 150 tisoč, na Portugalskem slabih 100 tisoč. Prva med oškodovanimi seveda še vedno ostaja Nemčija z 2,8 milijoni prodanih vozil, ki bodo morali biti poklicani nazaj v tovarne.

Tožbe na vidiku
Odkar je 18. septembra izbruhnila afera, so Volkswagnove delnice izgubile skoraj za 40 odstotkov svoje vrednosti, po poročanju BBC-ja pa avtomobilsko družbo poleg močno načetega ugleda čakajo sedaj še številne tožbe.

Zato so britanske odvetniške družbe, na katere se sedaj obračajo prevarani kupci, nemškemu avtomobilskemu koncernu že predlagali, naj čim prej začne z razgovori o izplačilu primernih odškodnin.

Afere zajema vsa dizelska vozila, ki so izdelana pod Volkswagnovim okriljem, tudi znamke Audi, Seat in Škoda. V naslednjih dneh bodo tako pooblaščeni zastopniki VW prejeli identifikacijske podatke o konkretnih vozilih, ki so bili prizadeti, sledila bodo obvestila njihovim kupcem.

B. K.