fbpx

Alarm: Na svetu so samo še trije

Foto: epa

Svetovna populacija belih nosorogov se je s smrtjo bele nosoroginje v živalskem vrtu v San Diegu zmanjšala kar za četrtino. 41-letna Nola je umrla zaradi posledic bakterijske okužbe in zdravstvenih problemov, povezanih z njeno starostjo.

Nola je bila ena izmed štirih še živečih belih nosorogov na svetu, preostali trije se nahajajo v rezervatu v Keniji. Severni beli nosorog je podvrsta belega nosoroga, ki naj bi po podatkih fundacije World Wildlife Fund v divjini že izumrla, medtem ko populacija južnih belih nosorogov narašča, poroča CNN.

41-let je lepa starost za belega nosororga
Stanje bele nosoroginje se je v zadnjih 24 urah bistveno poslabšalo, zato so se veterinarji odločili za evtanazijo. Sicer pa 41 let za belega nosoroga pomeni lepo starost oziroma predstavlja zgornjo mejo življenjske dobe.

San Diego si prizadeva za zaščito ogrožene vrste
Nosorogi takoj za sloni predstavljajo drugo največjo skupino kopenskih sesalcev. Živalski vrt San Diego si z zbiranjem genetskega materiala in razvojem laboratorijske oziroma znanstvene reprodukcije prizadeva zaščititi severne bele nosoroge iz podvrste belih nosorogov.

J. F.