fbpx

Ali veste, katero je najbolj onesnaženo mesto na svetu?

(Foto: Epa)

V najbolj onesnaženem mestu na svetu je smog tako gost, da ga lahko vidite s prostim očesom. Lahko vam poškoduje oči in v vaših ustih pusti oster okus. To je realnost prebivalcev Baodinga, ki svoj vsak dan preživljajo v objemu mrtvaškega plina.

Ta uničujoč zrak Zhao Shuang in njegova družina vdihujejo dan za dnem. Zhao je odraščal v Baodingu, kjer je nekoč namesto ekstremne prisotnosti škodljivih plinov v zraku sijalo sonce. Danes je to zelo redko.

“Pridejo dnevi, ko je zrak tako onesnažen, da ne vidimo niti sosednje stavbe”, je za CNN povedal Zhao, ki živi v majhnem stanovanju s sinom, ženo in mamo.

Po podatkih agencije za merjenje onesnaženosti v zraku (AQI) je Baoding najbolj onesnaženo mesto v državi. Ministrstvo za varstvo okolja je nad podatki zgroženo in zakrbljeno. Po smernicah Združenih narodov je že desetkrat manjša prisotnost smoga nevarna za ogrožene skupine. Tisti dan, ko je dal Zhao intervju za CNN, je bila onesnaženost zraka le štirikrat večja od smernic ZN, kar je za Baoding dober rezultat.

Baoding – mesto kontradiktornosti 
Zhao si vsako jutro nadane zaščitno masko, ki ga ščiti pred nevarnimi vplivi smoga in se tako kot več tisoč drugih prebivalcev mesta Baoding odpravi v službo. Vendar pa je ravno Zhaovo podjetje tisto, ki upa, da bo uporaba premoga zastarala, saj je Baoding – ko gre za proizvodnjo obnovljivih virov energije – vodilno mesto na Kitajskem.

Mesto, ki ima kar milijon prebivalcev, je bilo imenovano za prvo mesto na svetu, ki je “karbonsko pozitivno”, in je dom več kot 200 proizvajalcev alternativnih virov energije in energetsko učinkovite tehnologije. Zhao sodeluje pri proizvodnji linije za proizvajanje sončnih kolektorjev v eni izmed največjih sončnih elektrarn na Kitajskem. Podjetje se hitro širi in upa, da bo svojo zmogljivost do leta 2020 več kot podvojilo.

“Verjamem, da lahko pričakujemo velik porast v industriji obnovljivih virov energije,” pravi Allen Geng, vodja mednarodne prodaje podjetja Yingli Solar, v katerem dela Zhao. Leta 2014 so na Kitajskem v razvoj hidroelektrarn iz vetra in sončnih žarkov za čistejši zrak vložili kar 80 milijard.

Obnovljivi viri na Kitajskem predstavljajo le 10 odstotkov energetske oskrbe
Kljub vsemu pa obnovljivi viri predstavljajo le 10 odstotkov energetske oskrbe na Kitajskem. To je država, v kateri še vedno kraljuje premog, saj je poceni in učinkovit in zaradi tega predstavlja med 60 in 70 odstotki vse energije.

Po mnenju organizacije Greenpeace je Kitajska med januarjem in septembrom odobrila vsaj 155 elektrarn na premog letos – to je štiri na teden, kar pomeni, da je Kitajska največja svetovna onesnaževalka zraka s toplogrednimi plini.

Kljub zastrašujočim podatkom bodo proizvajalci obnovljivih virov energij še naprej izpolnjevali svoje ambiciozne cilje, saj naj bi se temperature na Kitajskem do leta 2014 dvignile že kar za 5 stopinj Celzija. Da bi dosegli svoje podnebne cilje, bodo potrebovali še več podjetij, kot ga ima Yingli, in več delavcev, kot je Zhao.

“Zelo sem zaskrbljen za zdravje svojega sina, to je glavni razlog, zakaj si želim, da bi bil Baoding nekega dne spet lahko obsijan s soncem. Če pa se bo trenutno stanje nadaljevalo, bo morda prišel dan, ko zaradi nevarnosti škodljivih plinov, ne bomo mogli več zapustiti naših domov,” je dodal Zhao.

T. O.