fbpx

Bodo podnebne spremembe premagale človeka ali obratno

Slika je simbolična (Foto: iStock)

»Podnebne spremembe lahko v večjih mestih, zlasti na Bližnjem vzhodu, povzročijo razmere, ki človeku ne bodo omogočale preživetja. To velja zlasti za z nafto bogato regijo v Perzijskem zalivu,« so zapisali avtorji z Univerze Loyola Marymount in Inštituta za tehnologijo Massachusett.

Podnebje se bistveno spreminja. Razmere ne bodo nevzdržne zgolj zato, ker se topijo ledeniki in se dviguje morska gladina, temveč tudi ker nevihte postajajo močnejše, predvsem pa bodo poletja bistveno prevroča, poroča CNN.

Smiselno je sklepati, da se bodo globalne temperature še naprej povečevale, zlasti zaradi učinkov toplogrednih plinov. Perzijski zaliv že danes dosega ekstremne temperature in prav taka območja bodo zaradi vročine onemogočala preživetje človeka.

To ni vročina, to je vlažnost
Ta stavek še posebno velja, ko gre za sposobnost soočanja človeškega telesa s stresom toplote. Naše telo reagira na vročino s proizvajanjem znoja, ki potem izhlapeva in hladi našo kožo po postopku, znanem kot hlajenje z izhlapevanjem. Problem se pojavi, ko temperatura in vlaga v zraku narasteta, saj je proces potem manj učinkovit  – do točke, ko se telo sploh ne more več ohladiti.

Znanstveniki so v raziskavi ustvarili računalniški model, s katerim lahko zaznajo spremembo v vrednosti koncentracije toplogrednih plinov v zraku.

Zaenkrat so obravnavali le območje Perzijskega zaliva. Model je bil sposoben zaznati geografsko področje, ki sestavlja Bližnji vzhod, oziroma območje, kjer se ekstremno vroče in suhe puščave srečajo z visoko vlago. To odkritje je znanstvenikom omogočilo, da napovedujejo poletne razmere do leta 2100 v posameznih mestih, kot sta Dubai in Abu Dhabi.

Črna napoved za leto 2100, a upanje ostaja
V današnjih razmerah v najbolj ekstremnih poletnih dneh temperatra t. i. mokrega termometra presega 31 stopinj Celzija, a nikoli ne preseže vrednosti 35 stopinj. To je vrednost, ki velja za smrtonostno tudi za najmočnejšega človeka. Do leta 2100 bo povprečna temperatura 31 stopinj, medtem ko bodo ekstremne razmere v območju Perzijskega zaliva lahko presegle smrtonosno vrednost za človeka.

Obstaja pa tudi model oziroma t. i. scenarij ublažitve, ki ga je leta 2013 pripravil Medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC). Po njegovih ugotovitvah se bodo emisije ogljikovega dioksida bistveno zmanjšale. Po tem scenariju temperature do leta 2100 ne bodo segale do smrtonosne ravni.

Kaj se bo dejansko zgodilo, je v veliki meri odvisno od tega, kako se bodo svetovni voditelji decembra v Parizu dogovorili glede zmanjšanja emisij za fosilna goriva. Dober dogovor bo civilizaciji omogočil, da svoje življenje nadaljuje nemoteno.

J. F.