fbpx

Bomo ostali brez banan – ubija jih smrtonosna bolezen

Znanstveniki trdijo, da se najbolj pogosti vrsti banan bliža konec. Napada jih “Panamska bolezen”, vrsta agresivne glive, ki bananino drevo napade pri koreninah in mu na tak način uniči mehanizem oskrbe z vodo. Drevo kmalu po napadu glive odmre zaradi dehidracije.

Sev Panamske bolezni z oznako TR4, ki lahko v stanju mirovanja preživi celih 30 let, je sprva izbruhnil na Tajvanu, nato pa se je začel širiti proti vzhodni in jugovzhodni Aziji. Strokovnjaki svarijo, da je le še vprašanje časa, kdaj se bo bolezen prebila do Južne Amerike, kjer raste večina banan na svetu, piše Deutsche Welle.

Vse se je začelo v Tajvanu
“Od leta 2013 naprej so se izbruhi začeli pojavljati tudi zunaj jugovzhodne Azije, in sicer v Jordaniji, Pakistanu, Libanonu, nepotrjeni izbruhi pa so se pojavili tudi v Mozambiku in Omanu, pred kratkim pa tudi v Severnem Queenslandu v Avstraliji,” so v študiji zapisali nizozemski strokovnjaki.

Nekaj podobnega se je zgodilo že v preteklosti. Panamska bolezen je namreč eno vrsto banan že izbrisala z zemeljskega obličja. Vrsto Gros Michel je nato morala zamenjati vrsta Cavendish (najdemo jo na trgovskih policah), ki so jo do tedaj v botaničnih vrtih ohranjali le kot zanimivost.

Rešitev – nova vrsta
Znanstveniki z Univerze v Wageningenu svarijo, da je treba hitro ukrepati in razviti alternativno vrsto banan, ki bo odporna na sev TR4. S tem je potrebno začeti čim prej, saj so banane sredstvo za preživetje mnogih manjših podjetnikov iz gospodarsko nerazvitih dežel.

Ž. K.