fbpx

Človeška krutost: s cianidom zastrupili 14 slonov, tudi mladiče

Foto: iStock

V Zimbabveju so v dveh nacionalnih parkih odkrili trupla 14 slonov, ki so bili zastrupljeni s cianidom. Na delu so bili zopet divji lovci.

Enajst slonov je bilo zastrupljenih v istem parku, kot je bil v juliju ustreljen lev Cecil. Ubil ga je ameriški zobozdravnik in s svojim dejanjem izzval ogorčenje mednarodne javnosti.

Tri druge slone so našli v drugem parku, vsi pa so bili zastrupljeni s cianidom, poroča CNN.

Oblasti v Zimbabveju so že aretirale pet osumljencev. Kot je povedal vir iz nacionalnega parka so bili sloni zastrupljeni namenoma, in sicer so s strupenim cianidom namazali pomarančne oluške, ki so jih nato sloni zaužili.

Vse za slonovino
Štirje sloni so že imeli odstranjene okle, ko so jih našli, nekateri pa so jih še vedno imeli, zato nadzorniki v parku menijo, da je divje lovce nekdo zmotil pri njihovem početju.

Pretresljivo je predvsem dejstvo, da več slonov oklov niti še ni imelo, saj so bili še premladi, najmlajši je bil namreč star komaj tri mesece.

“To je grozna smrt,” je za CNN poudaril Carel Verhoef dolgoletni afriški vodič. Cianid namreč vpliva na dihanje, kar pomeni, da so sloni umrli zaradi zadušitve.

Za povrhu pa so na prizorišču našli tudi mrtve jastrebe in nekatere druge mrhovinarje, ki so bili prav tako zastrupljeni.

Poboj s cianidom tudi leta 2013
Takšen način poboja se sicer ni zgodil prvič. Divji lovci so s cianidom leta 2013 ubili kar 300 slonov.

V Afriki je sicer trenutno še okoli 400 tisoč slonov, če ne bomo ustavili trgovanja s slonovino pa se bodo številke v prihodnje še drastično zmanjšale. Že zdaj po svetu vsakih 15 minut umre en slon.

B. O.