Ekstremni ukrepi: Prihodnjih 40 dni bodo vsak dan za 4 ure ostali brez elektrike

Foto: epa

V Venezueli, kjer trpijo zaradi velike suše in težke gospodarske krize, so se odločili, da sprejmejo precej radikalen ukrep. Vsak dan v naslednjih 40 dneh bodo za štiri ure prekinili dobavo električne energije.

“Vsi potrošniki bodo za štiri ure na dan ostali brez elektrike v naslednjih 40 dneh,” je sporočil venezuelski minister za električno energijo Luis Motta.

Za vse je kriv El Niño
Celotna težava sicer izvira iz meteorološkega pojava El Niño. Ta je namreč zaslužen za veliko sušo v tej južnoameriški državi, posledično pa je nivo vode v jezu hidroelektrarne Guri, ki zagotavlja kar 70 odstotkov električne energije, na ekstremno nizki ravni, poroča hrvaški Index.

Prekinitev električne energije se bo začela izvajati s ponedeljkom, s tem ukrepom pa želijo med drugim ustaviti upadanje vodne gladine v jezu. Zdržati morajo do sredine maja, ko se načeloma začne deževno obdobje, vodni viri pa si bodo opomogli. Minister je ob tem pojasnil tudi, da gospodinjstva porabijo kar 60 odstotkov celotne električne energije, zato so se tudi odločili za odklop elektrike.

Vse za manjšo porabo
Ta ukrep je sicer zadnji v vrsti številnih drugih, ki jih je v zadnjem mesecu predstavil venezuelski predsednik Nicolas Maduro. Med drugim se je odločil za premik časovnega pasu za pol ure, uvedel nove praznike in zmanjšanje števila delovnih dni na ministrstvih.

Venezuela, ki ima sicer največje zaloge nafte na svetu, se že nekaj časa bori s hudo gospodarsko krizo, ki je posledica padca cen surove nafte.

B. O.