fbpx

Za vse je kriv Jonas: Izredne razmere in skoraj tisoč prometnih nesreč

Foto: epa

Vzhod ZDA je ohromilo obsežno snežno neurje, ki divja od petka in je zajelo že več kot 20 zveznih držav ter prizadelo 85 milijonov ljudi. V nekaterih delih na vzhodu ZDA je že zapadlo več kot 70 centimetrov snega. Po zadnjih podatkih je v neurju umrlo najmanj devet ljudi, v desetih zveznih državah so razglasili izredne razmere.

Vse žrtve neurja Jonas, ki se ga je v medijih prijel vzdevek Snowzilla, so umrle v prometnih nesrečah, in sicer šest v Severni Karolini ter po eden v Virginiji, Kentuckyju in Tennesseeju, poroča britanski BBC.

Več kot 140.000 gospodinjstev je zaradi slabega vremena ostalo brez elektrike, od tega več kot 100.000 v Severni Karolini in 40.000 v New Jerseyu. Iz zveznih držav Kentucky in Pennsylvania pa poročajo o velikih prometnih zastojih, v katerih so ljudje obtičali tudi do 12 ur. Samo v Virginiji se je zaradi sneženja zgodilo 989 prometnih nesreč.

Sneženje in veter do 90 kilometrov na uro
Prestolnico Washington je davi po krajevnem času prekrivala 30 centimetrov debela snežna odeja, vremenoslovci pa napovedujejo, da bo na tem območju zapadlo skupno okoli 60 centimetrov snega. Sneženje naj bi spremljal veter s hitrostjo do 90 kilometrov na uro.

Newyorški župan Bill de Blasio je dejal, da pričakujejo do 70 centimetrov snega in ocenil, da bo tokratno neurje verjetno eno hujših, ki so kdajkoli prizadeli mesto. Dodal je, da razmišlja o prepovedi potovanj zaradi izrednih vremenskih razmer. Nižje ležečim predelom New Jerseyja in New Yorka grozijo tudi poplave.

Izredne razmere so v petek razglasile države: Georgia, Tennessee, Pensilvanija, Maryland, Kentucky, Severna Karolina, New Jersey, New York, Virginia in Zahodna Virginija.

V Washingtonu so vladne službe zaprli v petek opoldne, javni promet pa je zaprt do ponedeljka. Predsednik Barack Obama bo neurje preživel v Beli hiši.

Trgovine izropane
Zaradi napovedi so prebivalci ogroženih območij “izropali” police trgovin. Kljub svarilom, naj ljudje ne odhajajo na pot z avtomobili, če ni nujno potrebno, je bilo na jugu v petek zaradi snega in vetra nekaj tisoč prometnih nesreč.

Poleg snega in vetra je neurje na jugu ZDA v petek prineslo najmanj dva tornada v državi Mississippi.

B. O., STA