fbpx

Kako je to sploh mogoče: Norvežanom zmanjkuje smeti

Neapelj (Italija) je le eno izmed mest, ki se sooča z veliki težavami zaradi smeti. Povsem drugače, kot na Norveškem (foto: epa).

Medtem ko ima večina sveta težave s kopičenjem odpadkov, jih na Norveškem primanjkuje. Saj ni res, pa je, bi lahko rekli. Razlog: v sodobnih sežigalnicah na Norveškem odpadke pretvarjajo v toploto. Dejavnost je tako razširjena, da morajo smeti celo uvažati, za to pa krivijo sosednjo Švedsko.

Na Norveškem so po prepovedi odlagališč leta 2009 precej sredstev namenili ogromnim sodobnim sežigalnicam, ki ogrevajo tako gospodinjstva kot podjetja.

“Toploto, ki jo ustvari sežigalnica, uporabljamo za segrevanje vode, to pa pošljemo v ogrevalni sistem Osla. S pomočjo pare ustvarjamo tudi elektriko,” je za nemški Deutsche Welle pojasnila Jannicke Gerner Bjerkas z agencije za predelavo odpadkov v energijo v norveški prestolnici.

Dnevno skurijo 300 ton odpadkov
Samo sežigalnica Klemetsrud oskrbuje 60 tisoč gospodinjstev v Oslu, skupno pa jih je okoli 340 tisoč. V pečeh lahko dnevno skurijo tudi 300 ton odpadkov, zaradi česar so ti na trgu postali zaželena dobrina.

“Trg deluje kot katerikoli drug, razlika je le v tem, da mi ne plačujemo za odkup. Imetnik odpadkov plačuje, da se jih znebi,” je še pojasnila Gerner Bjerkasova. V zadnjih letih se je cena odpadkov znižala, ker so sežigalnice na veliko začeli graditi tudi na Švedskem in te sedaj tekmujejo z norveškimi.

Tako se je po njenih besedah začelo dogajati, da gledajo tovornjake, polne smeti, ki se mimo Klemetsruda vozijo proti Švedski, kjer je treba za predajo smeti plačati manj.

Zadeve so šle tako daleč, da si nekateri želijo, da bi Norveška vpeljala evropsko načelo bližine. To bi pomenilo, da morajo lokalne skupnosti svoje smeti odvažati v najbližje podjetje za predelavo odpadkov in ne v najcenejše.

Kaj pa recikliranje in škodljivi odpadki?
Kot je pojasnil predstavnik norveške industrije za ravnanje z odpadki Torbjorn Leidal, upajo, da bodo odločevalci tako na Norveškem kot na Švedskem ugotovili, da to načelo spodbuja recikliranje. “Obseg recikliranja se na Norveškem zmanjšuje, vse preveč odpadkov, ki bi jih lahko reciklirali, pa sežigamo,” je poudaril.

Norveška vedno več smeti uvaža iz drugih evropskih držav, kar še dodatno skrbi okoljevarstvenike, saj po besedah Larsa Haltbrekkena iz norveške izpostave Friends of Earth ni vselej jasno, kaj se skriva v odpadkih.

STA, B. O.