Kanadsko sodišče razkrinkalo šarlatanstvo »znanstvenika« Manna, ki je na prelomu tisočletja z »odkritji« sprožil množično histerijo o globalnem segrevanju

Tim Ball (levo) in Michael Mann (desno). (Slika: Wikipedia, Twitter)

Sodišče v Britanski Kolumbiji, eni od desetih kanadskih provinc, je zavrnilo tožbo klimatologa Michaela Manna zoper profesorja Tima Balla, ki je javno podvomil o verodostojnost Mannovih izračunov o hitrem segrevanju zemeljskega ozračja, poroča portal American Thinker. Tega sicer v medijskem mainstreamu ne boste prebrali, ker se ruši agenda o katastrofični prihodnosti planeta.

Michael Mann je leta 1998 objavil analizo temperaturnih sprememb v zadnjem tisočletju, ki je pokazala, da se temperatura do leta 1900 skorajda ni spreminjala, potem pa je začela skokovito naraščati. Graf je spominjal na hokejsko palico (z delom za udarec obrnjeno navzgor na desni strani), nad analizo so bili najbolj navdušeni pri medvladni skupini Združenih narodov za spremembe podnebja (ICPP), češ da je to še en dokaz več, da se podnebje Zemlje segreva in da je za te spremembe odgovoren človek, zato so jo uvrstili v svoje tretje poročilo (2001). To je bil tudi dokaz, da dvomljivci, ki so nasprotovali Kjotskemu protokolu, nimajo prav, Mannova odkritja je za svoj dokumentarec uporabil tudi Al Gore.

Ni minilo dolgo, ko je ICPP Mannov graf umaknil. Ugledni kanadski klimatolog Tim Ball je v Mannovi metodologiji odkril vrsto (ne)namernih napak in prišel do zaključka, da je temperatura v zadnjem tisočletju zelo nihala. Med leti 1000 in 1300 je zelo narasla, nato pa smo imeli med leti 1550 in 1800 malo ledeno dobo. Celo več. Danes so temperature v povprečju nižje, kot je bila povprečna temperatura zadnjega tisočletja. „Globalno segrevanje je največja prevara v zgodovini,“ je dejal Ball.

Ker je bil osramočen, je Mann tožil Balla za klevetanje. Ball je namreč trdil, da je Mannova »hokejska palica« namerna goljufija, kar bi lahko dokazal, če bi imel dostop do izračunov »znanstvenika«. Zato je sodišče Mannu naložilo, naj predloži dokumente in tako dokaže, da ga Ball res kleveta, vendar tega ni storil, zato je sodišče tožbo dokončno zavrnilo.

Mann je sicer izjavil, da s svojimi odvetniki razmišlja o pritožbi, ampak ga najbrž ni sodišča, ki bi dovolilo nadaljevanje primera, če tožnik noče predložiti dokumentov, ki bi lahko pokazali, ali so bile Ballove izjave o njem resnične ali zlonamerne.

Demokracija.si

 • učko

  Kaj, a ste tud na Nori tolk nori, da ne dojemate katastrofalnih klimatskih sprememb? Saj številke temperatur in ostali dejavniki potrjujejo katastrofične spremembe na planetu, BUTELJNI !

  • Janez Kepic-Kern

   ALI?
   ŠALA

   TA F. TUNEK=DR.DR.COLLES, PAULUS, NEVOLINK ITD.
   TOLIKO
   – DOPISUJE
   NA TA OK E- PORTAL – NVE24TV – ZATO,
   KER
   BI SE MORDA – RAD – V Č L A N I L – V OK STRANKI – SDS, SLS?
   A
   KDO TO VE?
   JAZ
   IMAM VEDNO BOLJ OBČUTEK,
   DA GA IMAJO EX KP, ZK STRANČICE – “POVHN KUFR”,
   DA
   JE ZELO – OSAMLJEN, DA GA NIHČE NE MARA ITD. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S. KONEC ŠALE

   TEBE
   NIČ NI TREBA – SLIŠATI DR.DR. COLLES=F.TUNEK,
   KER
   PRAKTIČNO NIKOLI NIČ – POZITIVNEGA
   ZA NAS SLOVENCE – DOBREGA – NE PREDLAGAŠ.

   V redu je,
   da ste pri NOVI24TV – POZORNI
   NA
   NAM SLOVENCEM – POTENCIALNO – ZLONAMERNE – LJUDI, SKUPINE, USTANOVE.
   GLEDE
   “NEURALINKA,
   DR.DR. COLLESA, PAULUSA “- F. TUNKA – PUSTIMO !

   Le, ker gre – za – se zdi – PRECEJ “ZLOBNEGA” ČLOVEKA
   JE
   POTREBEN POZORNOSTI.
   NJEGOVA – “DOBRA” PLAT JE EDNO TO, DA VSE POVE
   KAR
   “SLABEGA” IMAJO EX KP, ZK STRANKE IN LJUDJE – V MISLIH –
   A
   TE SVOJE “SLABE NAMENE” – DO NAS – SLOVENCEV – ZAMOLČIJO! Se zdi – oz. je tako.
   MENE – ŽE RESNO – SKRBI – ZA NAŠE – P E N Z I J E !
   IN
   TUDI ZA OK ZDRAVSTVENE STORITVE v mreži ZDRAVSTVENIH DOMOV – R.S.
   Le realne,
   ljudem pomemebne – vsebine – naj imajo – SDS, SLS pomladne stranke naše SLOVENIJE.
   Je
   treba pokazati na – BLEF IN NAM SLOVENCEM ŠKODO POVZROČAJOČA POČETJA
   KI
   JIH IZVAJAJO – PONAVADI ZELO PRIKRITO
   TE
   IZ VKP-B STALINIZMA
   – IZHAJAJOČE – SD, LMŠ, LEVICA, zamirajoči SMC, DESUS. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
   P.S.
   NA
   SPODNJEGA DR.DR. COLLESA – SE NE OZIRAJMO.
   VSE
   KAR SPLOH ŠE ZMORE – JE
   SE ZDI
   BREZSMISELNO, ZLOBNO ITD. TIPKANJE V NJEGA – MOBI.
   Ki je najbrž t.i. “pametni” mobi,
   da pa bi dr.dr. Colles=F. TUNEK – SPADAL K ČEMU “PAMETNEMU” -tro pa dvomim

   •Edit•Reply•Share ›

  • Miro Jereb

   Ti si tud prehitr tiča ven uzel….

   • Den456

    Njegov fotr pa prepozno. Zato nam zdaj tukaj serije.

 • Olga101

  Boga Greta! Ji bo šla “kariera” po gobe…

  • Steiermark

   Izgleda, da še ne tako hitro, saj imamo preveč gnid, ki se redijo na račun “globalnega segrevanja”, ki je po podatkih pravih znanstvenikov, narastel, za 0,8 stopinj C.

 • Miro Jereb

  Spomnite se špinače…in znanstveniki niso ugotovili, da jajca niso za v hladilnik in da je BIL paradajz rakov…/kancerogen/…Ljudje vse je v denarju in popularnosti…mi bedaki pa vse to plačujeemo.

  • samotoje

   Zaradi tiste hudičeve vejice pri špinači, se mi je zagravžala, da je niti videti ne morem.

 • Janez Kepic-Kern

  “UČKO” – se zdi,
  bi se rad – včlanil v eno od OK strank – SDS, SLS !?
  Zato,
  se zdi, toliko dopisuje – na ta OK E-PORTAL NOVE24TV L.R. JANEZ K.KERN KOMENDA

 • Common Sense

  Stranka Levica se s povedanim ne strinja.

 • xtc

  Razmišlja o pritožbi?
  Če bi razmišljal in ne bil prevarant,bi dal dokumente na plan.
  Ker tega NI,je navaden PREVARANT in nobena sodnija ne bo dovolila več predrablanja s PREVARANTOM.
  Hja globalno se segrevajo le levo deformirani možgani in možgani Gretice z posebnimi potrebami.
  Ko bo prvi resen politik Gretico in njenega pokvarjenega fotra osebno brcnil v rt iz državne palače bo tudi bebavosti konec.

  • freedomfighter

   Vedno vec ljudi skrbi za okolje in podnebne spremembe tako da tega bo vedno vec ne pavedno manj…sploh mladi znajo cenit okolje v katerem zivimo

 • neuralink

  Včasih rečemo, da je čas zamrznil, kar se tudi dobesedno dogaja, recimo v obliki ledenikov. Teirija gre pa nekako takole, vlaga spira iz zraka plankton, na tleh pa tudi rastlinje in mrčes, tista plast potem na nizkih temperaturah počasi zmrzne. Čez dan so bile temperature višje, zato je površina ledenikov bolj tekoča, zvečer tista vlaga pomrzne in na staro plast se naloži nova. In tako naprej, iz leta v leto, iz tisočletja v tisočletje. Vendar ledeniki niso povsod enaki, tla plezajo, gore se krušijo, vodotoki ovinkarijo, veter zavija, senca se premika, zato se ponekod ledenik popolnoma stopi in nastane nov kje drugje, nekateri pa pe vedno vztrajajo, od zadnje ledene dobe naprej in se nikoli niso celi stopili.
  Tisti drobni organski delci živega imajo pa to čudno lastnost, da so v bistvu molekule ogljika, ki razpada po nekem znanem pravilu, ki je vedno in povsod isto. To pomeni, da je mogoče natančno izmeriti kako stari so določeni organski delci, kdaj so zamrznili, glede na sloje nad njimi, ki se niso vedno obdržali in so v ledu vrzei. Seveda je lahko na ledenik vplivalo veliko dejavnikov, a vendarle neka logika časa se je morala ohraniti v njegovi strukturi, ki predstavlja materialni zaznamek o dolgoročnem spreminjanju klime na nekem prostoru, ne glede na kratkotrajne temperaturne ekstreme.

  Pe logičen dokaz. Če bi bilo življenke v Evropi mogoče že pred več kot 10.000 leti, bi nsšli neke ostanke klasičnih človeških naselbin, pa so vedno našli edino neandertalce in denisovanske opičnjake, medtem ko so v severni Afriki in bližnjem vzhodu že obstajale cele biblične človeške civilizacije.

  • xtc

   In to muslimanske in socialistične.

  • Mare Kranjc

   “Življenje v Evropi pred 10.000 leti ni bilo mogoče.”
   Večje neumnosti pa še nisem slišal! Pred 40.000 leti naj bi se prvi ljudje preselili iz Afrike v Evropo, kar pa najnovejša odkritja postavljajo pod vprašaj! Tako, da v severni Afriki in na Bližnjem vzhodu ni bilo nikakršnih bibličnih človeških civilizacij!
   Najnovejše arheološke najdbe iz Grčije, Bolgarije in Nemčije kažejo, da je Evropa rojstni kraj človeštva, od koder so se nato ljudje selili v Afriko in naprej! Levičarski mainstream mediji to novico in ugotovitve seveda prikrivajo, ker se ne ujemajo z levičarsko multikulti “Vsi smo iz Afrike” ideologijo.
   Arheologi in znanstveniki, ki so odkrili ter raziskovali te fosile in o izsledkih obvestili javnost, so bili s strani levičarskih aktivistov že napadeni in označeni za rasiste!
   https://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/22/europe-birthplace-mankind-not-africa-scientists-find/

 • rrrrr

  OK, torej ni globalnega segrevanja, a ekosocialisti se ne dajo. Že od jutri bodo vreščali (seveda za moj in vaš denar), da grdi kapitalizem povzroča globalno ohlajanje.Ker pozimi sneži in ker voda pod lediščem zmrzuje.

  In ubogo Gretico bodo premestili iz jadrnice na ledolomilec. In ji kupili kapico, rokavičke in topli kožušček…in v stari rdeči cirkus bod spet drli novi in novi lahkoverni (sevada, za moj in vaš denar )

 • soc

  Ej, to je pa jeba. Kaj bo z našimi plemenitimi naravovarstevniki? Kaj z brezmadežno reputacijo Lučke Kajfež Bogataj, nagrajenke Sklada Borisa Kidriča 1988?

  No, vsekakor o tem na MMC in podobnih dirigiranih medijih doma in po svetu ne bo ne duha ne sluha. Dokler bo šlo. Prepričati učka tule spodaj in drugih 10+% prepričanih fanatikov bo pa tudi sila težko.

 • šmentanamuha

  Bravo, še ena zmaga za Trumpa! Včeraj sem zvečer opazovala nebo, ko se je pričelo bliskati. Strele so letele od enega konca do drugega, bliski, ki so razsvetlili celo obzorje. Pričakovala sem strašen pok in globoko grmenje kot je bilo v navadi še pred nekaj leti, tako ki razpara nebo in spusti ujmo z oblakov. Pa je bila samo tišina, le šviganje strel čez nebo sem ter tja. Ker se ni zgodilo nič, sem šla ven pogledat, kaj dogaja. Bilo je kot v Teslovem laboratoriju in nekaj malega dežja.

 • Andrej

  Kaj bo pa zdaj z Greto? Nič ne pomaga, v šolo bo morala.

 • pajot

  V glavnem: človek ima na podnebne spremembe zanemarljiv vpliv. Za vse je krivo sonce. jebi ga,tako je.

 • Drago

  Pa kaj se sekirate zaradi podnebnih sprememb, ki so ali niso. Trumpeta bo vse uredila: https://www.rtvslo.si/svet/s-in-j-amerika/trump-naj-bi-predlagal-uporabo-jedrskega-orozja-proti-orkanom/497845

 • Andrej

  Okoli podnebnih sprememb se obrača preveč denarja, laži, korupcije, da bi tako temo uvrstili pod rubriko: SPROŠČENO.

 • freedomfighter

  Splohne vem kaj se imamo to debato…tako se zmenimo…ce povzrocijo padec nase civilizacije migranti po tem se lahko pobije vse ki so zagovarjali njihov prihod in ce padec civilizacije povzrocijo podnebne spremembe se pobije vse tiste ki trdijo da je globalno segrevanje mit…v najboljsem primeru bi se bilo pa potrebno znebiti obeh teh skupin ljudi pa bi bilo…nemi inel ne tezav z migranti ne z okoljem pa se populacija bi bila toliko manjsa da nebi delali nobene vecje skode

 • freedomfighter

  Pa kaj je z ljudmi narobe…zakaj bi sploh kdo zanikal podnebne spremembe samo skozi okno pogledas pa je…pa se to…kaksen bedak bi raje zivel v onesnazenih mestih preteklosti kot pa v zelenih mestih prihodnosti…mislim a eni imate radi onesnazeno okolje ker zame je logicno da je zelena energija vecji biznis in raje zivim zraven vetrne elektrarne kot pa termo elektrarne…resitev je pa tako ali tako jedrska energija in kasneje fuzija…fuzija bo najboljsa stvar kar se je zgodila v energetiki saj bo na hitro pokopala vse ostale umazane vrste energije