fbpx

NASA na Marsu odkrila tekočo vodo

Foto: iStock

Skupina znanstvenikov Nase je predstavila “veliko znanstveno odkritje”. Ugibanja, da so na Marsu odkrili življenje, so se izkazala za neresnična.

Na tiskovni konferenci, ki so jo danes prenašali v živo, je ameriška vesoljska agencija NASA razkrila resnično veliko odkritje. Potrdile so se domneve, da gre za odkritje tekoče vode, kar močno povečuje možnosti za obstoj živih bioorganizmov.

Mars očitno ni premrzel planet
NASA je sicer z napovedjo, da je rešena skrivnost Marsa, poskrbela za precej razburjenja. Mnogi so upali celo na potrditev špekulacij, da Zemljani nismo sami v vesolju.

Izkazalo pa se je, da je NASA na t. i. rdečem planetu odkrila tekočo vodo. Takšno razkritje je napovedovalo že dejstvo, da, da je bil za govornika povabljen tudi Lujendra Ojha, ki je že leta 2011 odkril možne znake prisotnosti vode na Marsu.

Po odkritju zgolj zmrznjene vode je namreč dolgo veljalo, da je Mars premrzel planet, da bi bila lahko na njem tudi tekoča voda.

Ojha je zato možnost tekoče vode na Marsu že v preteklosti označil za “sveti gral v znanosti”. Prav tako je nekdanji vodja Nasinega programa za Mars Doug McCuistion za medije povedal, da bi imelo odkritje lahko dostopne tekoče vode pod površjem planeta ogromne posledice tako za verjetnost življenja na Marsu kot za človeštvo na sploh.

Znanstveniki vse bližje potrditvi življenja
Nasino vozilo Curiosity (Radovednost) površino Marsa raziskuje že zadnja tri leta. Kot poroča britanski časopis Independent je prejšnji mesec meter globoko odkrilo skale, ki vsebujejo štirikrat več vode kot običajno.

Poleg že odkritega metana in posebnih oblik soli, kar vse potrjuje domneve o prisotnosti življenja na Marsu, so sedaj na voljo tudi satelitske slike, ki izgledajo kot rečna korita, s tem pa se je še dodatno povečala verjetnost prisotne tekoče vode.

Tudi če današnja novinarska konferenca še ni dokončno potrdila prisotnost življenja na Marsu, pa bo več znanega že čez nekaj let. Evropska vesoljska agencija namreč za leto 2019 napoveduje, da bo na Mars poslala vozilo, ki bo omogočalo že 2-metrsko vrtanje v površino in bo poleg vsega drugega sposobno tudi prepoznavati prisotnost življenja.

B. K.