fbpx

NASA: Koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi najvišja v zadnjih 400.000 letih in raste

Foto: Pixabay

Ameriška vesoljska agencija NASA je v nedavnem poročilu zapisala, da je koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi presegla 400 delcev na milijon, kar je največ v zadnjih 400.000 letih. Poleg tega pa koncentracija CO2  še naprej narašča.

Nasa je pred kratkim v vesolje poslala prvi satelit za merjenje koncentracije ogljikovega dioksida v atmosferi. Poleg ogljikovega dioksida je med močnimi toplogrednimi plini tudi metan, katerega koncentracija v ozračju je presegla predindustrijsko raven za 2,5-krat, poroča STA.

Ogljikov dioksid nastaja pri zgorevanju organskih snovi pod pogojem, da je na voljo zadostna količina kisika. Nastaja tudi pri celičnem dihanju, številni mikroorganizmi ga proizvajajo pri fermentaciji. Rastline porabljajo ogljikov dioksid pri fotosintezi, procesu, v katerem se ogljik in kisik porabljata za ustvarjanje ogljikovih hidratov. Je eden izmed toplogrednih plinov v ozračju.

NASA v svojih ugotovitvah navaja, da zaradi človekove dejavnosti v ozračje prehaja približno polovica vsega ogljika, druga polovica pa je posledica naravnega izvora. Prav to področje pa je zanimivo za študije mnogih znanstvenikov, ki se ubadajo s tem, kako bo segrevanje ozračja vplivalo na zmogljivost ekosistemov, da vpijejo ogljik po naravni poti.

Poglejte video, v katerem je prikazano gibanje ogljikovega dioksida na Zemlji v obdobju enega leta (avtor: NASA).