fbpx

Naši sosedje težko dihajo, mesta, kjer je najhuje, so …

Rim je eno izmed mest, kjer je najhuje (foto: epa).

V Italiji okoljevarstveniki svarijo pred smogom. V številnih mestih, še posebej na severu države, je vsebnost zdravju nevarnih snovi že tedne precej nad dovoljenimi vrednostmi. Ponekod bodo oblasti zato omejile promet.

Še posebej obremenjena mesta so Milano, Torino in Rim. V Milanu kakovost zraka že tri mesece ne ustreza standardom, v Torinu so mejne vrednosti presežene že 73 dni, v Neaplju pa 59 dni. Razlog za alarmantno stanje je neobičajno dolgo suho obdobje; v deželah Piemont in Lombardija že tri mesece praktično niso zabeležili padavin.

V zraku je predvsem prevelika koncentracija prašnih delcev. Ob tem pa strokovnjaki svarijo tudi pred koncentracijami žveplovega dioksida, dušikovega dioksida in ogljikovega monoksida.

Drastični ukrepi za promet
Oblasti v nekaterih mestih so se že odločile za drastične ukrepe na področju prometa. V Rimu bodo tako v ponedeljek lahko vozili le avtomobili s sodimi številkami na registrskih tablicah, naslednji dan pa le avtomobili z lihimi številkami. Tik pred božičnimi prazniki bo ta ukrep verjetno poskrbel za nemalo težav in nejevolje.

V Italiji je zdravstvena škoda zaradi onesnaženega zraka velika. Leta 2012 so po poročanju italijanskih medijev zabeležili kar 84.400 s tem povezanih smrtnih primerov. Hkrati imajo na 100 prebivalcev kar 58 avtomobilov, kar je največ med vsemi članicami EU. Od 35 milijonov vozil jih je ob tem 16 milijonov starejših od deset let.

B. O., STA