fbpx

Nenavadno: Proti migracijam se bodo borili z velikim zelenim zidom

Foto: Pixabay

V Afriki so se lotili precej nenavadnega projekta. Posadili bodo “zid” dreves, ki naj bi ustavil širjenje puščav in zagotovil preskrbo s hrano. Zid bi ustvaril nova delovna mesta, mladim pa bi na ta način ponudili alternativo migraciji in ekstremizmu, so pojasnili tamkajšnji okoljevarstveniki.

Velik zelen zid bo dolg 7 tisoč kilometrov, zastavljen pa je kot pas vegetacije, ki se bo raztezal od Senegala v zahodni Afriki do Džibutija na vzhodu. Zasnovan bo tako, da bo ustavil pesek iz Sahare, s tem pa se bo preprečilo širjenje puščave. Obnovilo se bo 50 milijonov hektarjev zemlje.

Združeni narodi opozarjajo, da bi lahko 60 milijonov Afričanov moralo zapustiti svoje domove v naslednjih petih letih zaradi procesa, ki njihova zemljišča spreminja v puščavo, Afrika pa bi do leta 2025 lahko izgubila dve tretjini obdelovalnih površin.

Boko Haram ali migracije
Mladi v Afriki imajo namreč trenutno dve možnosti – ali se pridružijo Boku Haramu in drugim skrajnim skupinam ali pa skušajo pobegniti preko Sredozemlja v Evropo, pojasnjuje Camila Nordheim-Larsen iz Združenih narodov.

Afriški uniji je projekt predstavil nigerijski predsednik iz leta 2005, od takrat pa je prejel 4 milijarde dolarjev podpore od podpisnikov sporazuma o podnebnih spremembah, ki so ga podpisali lani v Parizu. Pomoč sta napovedali tudi Svetovna banka in Francija.

Projekt že deležen kritik
Kritiki projekta opozarjajo na to, da prihaja “od zunaj” in je odvisen od finančnih sredstev iz tujine, vendar organizacije, kot je npr. Sahara and Sahel Observatory, poudarjajo, da je to pobuda, ki jo lokalna skupnost podpira. Do zdaj je sicer posajenih že 15 odstotkov zelenega zidu, poroča hrvaški Index.

N. K.