fbpx

RTV na portalu MMC promovira aktivistko, promotorko revščine v imenu okoljske pravičnosti

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Nacionalna Radiotelevizija skupaj s Fakulteto za družbene vede promovira radikalno aktivistko, ki v imenu okoljske pravičnosti promovira revščino. Izvor vseh okoljskih težav vidi, kakopak, v kapitalizmu in celo državi nasploh. Kot je povedala v intervjuju za javno RTV, je njena vizija vzpostavitev zelene socialne države, v kateri bi imeli demokratično zastopstvo še nerojeni zemljani, živali in okolje. Z novinarjem sta se strinjala, da bi to pomenilo nekaj podobnega kot “socialno pomoč” za okolje.

Te dni se je v Sloveniji mudila radikalna avstralska aktivistka Robyn Eckersley. Pri nas jo je gostila nevladna organizacija Focus v okviru mednarodne poletne šole politične ekologije, ki jo je podprla FDV. Ob sklepu dogodka pa ji je prostor namenila še javna radiotelevizija, pri kateri se vedno najde prostor za promocijo socialistično usmerjenih intelektualcev.

Avstralka meni, da bi bilo treba novo, zeleno družbeno ureditev izsiliti:  torej prisiliti države, da kot svojo osrednjo agendo zastavijo zeleno politiko, kar je po njenem težak zalogaj posebej v luči vojne v Ukrajini, ki je “zeleno” agendo potisnila v ozadje. Eckersleyeva sicer pravi, da bi bilo treba disciplinirati mednarodne družbe in države, ki bi prakticirale organizirano odgovornost.

Pri tem prizna, da je daleč največji onesnaževalec s fosilnimi gorivi Kitajska in ne zahodne države, ki so velik del proizvodnje prenesle tja. Vzhodni velikan pa se trenutno na pozive okoljskih aktivistov ne odziva, saj so fosilna goriva ključna za njegovo gospodarsko rast, a intervjuvanka ima odgovor tudi na to: “Osnovno pogajalsko izhodišče je bilo, da bodo prve zeleni prehod naredile bogate države, ki bodo s tem tlakovale pot in znižale stroške prehoda na obnovljive vire, hkrati pa bodo ekstenzivno financirale tudi prehode v razvijajočih državah, da bodo te lahko preskočile uporabo fosilnih goriv.” Če se sprašujete, ali bi to povzročilo zastoj gospodarske rasti na zahodu, ki bi nato moral še plačevati npr. za solarne celice v manj razvitih državah – se ne motite.

Avstralija uporablja terminologijo prekupčevalcev z drogo
Eckersleyeva pa je v imenu okoljske pravičnosti pripravljena ukiniti tudi cel sektor domače ekonomije. Avstralci so namreč eni največji globalnih izvoznikov premoga, ki ga sami sicer ne porabijo veliko, ga pa zato toliko več izvozijo. Kot pojasni profesorica, njena država pri izvozu premoga uporablja terminologijo prekupčevalcev z drogo: “Prodajajo heroin, če bodo oni nehali, bo pa kdo drug, zato v prenehanju ni smisla,” pove za RTV. Zaradi globalne situacije, tudi odločitve nemške vlade, ki se zaradi spremenjenih geopolitičnih razmer ne želi odpovedati premogu, je pesimistična in tako v kratkem na tem področju ne pričakuje večjih sprememb – kljub nenehnim prizadevanjem za prepoved fosilnih goriv.

Andrej Žitnik