Odrekanje plastičnim vrečkam je zgolj prazna gesta, za ohranitev okolja so potrebne spremembe, ki jih večina ni pripravljena sprejeti

Porabljena embalaža (foto: EPA)

Kako rešiti svet? Dandanes je neizogibno dejstvo, da se je pehanje za zelenim, eko in bio spremenilo v donosno industrijo, ki pa pogosto posredno še bolj onesnažuje okolje kot običajne metode. Skrb za okolje z odrekanjem plastičnim vrečkam in podobnim metodam je tako zgolj “blažev žegen”.

“Eko-zavednost je postala zmagovalna marketinška strategija, a izdelki, ki jih tržijo kot okolju prijazne, to pogosto niso,” so zapisali pri RT in izpostavili, da številni izdelki, ki naj bi pomagali, v resnici še bolj onesnažujejo okolje.

Zelena ali podnebna industrija je po poročilu globalne komisije za ekonomijo in podnebje dobro financirana. Samo v naslednjih desetih ali 15 letih naj bi vložili okoli 90 bilijonov dolarjev za izgradnjo nove infrastrukture za boj proti podnebnim spremembam.

Problem potrošniške družbe
Ob tem pa se pogosto pozablja na novodobni potrošniški način življenja. Alternative se namreč ne obnesejo. Ali rabiti plastično vrečko ali papirnato, je na dolgi rok vseeno. Edini način, kako res zmanjšati onesnaževanje, je z zmanjšanjem porabe.

A ta ideja nima podpore niti med samimi industrijskimi velikani, saj posega v njihovo zmožnost kovanja vedno bolj vrtoglavih dobičkov, kot tudi ne med okoljskimi aktivisti, ki so prepričani, da če ne jedo mesa ali ne uporabljajo plastičnih izdelkov, doprinašajo k čistejšemu okolju. V resnici gre zgolj za pihanje na lastno vest, saj korenitih sprememb velika večina ni pripravljena sprejeti. To bi namreč pomenilo, da se vrnemo nazaj v srednji vek, česar pa današnja družba s tako številnim prebivalstvom ni zmožna. Niti ni pripravljena za kaj takega.

Ljudje se niso pripravljeni odreči svojemu načinu življenja
Študija Nature Communications, objavljena letos, je pokazala, da bi samo pridelovanje organske hrane za potrebe Anglije in Walesa pomenilo potrebo po kar petkratnem povečanju obdelovalnih površin v tujini.

Raba herbicidov v kmetijstvu. (Foto: EPA)

“Znamke omogočajo ljudem, da se potrepljajo po hrbtu, ne da bi sami karkoli žrtvovali,” je za Guardian povedal kreativni direktor Headspacea Will Fowler, ki je izpostavil, da “sočutni kapitalizem” neomejene ekonomske rasti ni združljiv z zmanjševanjem človekovega odtisa na onesnaženost okolja.

“Mislim, da je v človeški naravi tendenca, da se umaknemo od res velikih problemov, ker zahtevajo sistemske spremembe,” je povedal ustanovitelj iniciative za komunikacije in trajnostni razvoj na University of Columbia Andrew Revkin. “Podnebne krize ne bomo rešili z ugašanjem luči.”

Ivan Šokić

 • Unikatna

  Odreči bi se morali vsemu in živeti kot jamski človek, če bi želeli rešiti Planet! Ampak tega ne bo. Prav neumno je, da bi se nekateri odrekali marsičemu v korist okolja, ostali bi pa 10x bolj onesnaževali okolje!

 • Nata

  + + + + + Ko bi vsaj v prehrani ukinili plastiko ! Saj mislim, da smo ljudje pripravljeni kupovati drugače !! To bi bil že ogromen doprinos in pomoč materi Zemlji !! Ona si bo pa že opomogla. . . . .

  • Zdravko Lajh

   Z popolno ukinitvijo plastenk, bi se količina smeti po mojem mnenju zmanjšala za vsaj 70 % in bi bil svet precej lepši..

 • Andrej

  Ja, EKO je biznis. Ogromen biznis. Če ne bo EKO si bodo pa izmislili kaj drugega. Dokler smo vsi naravnani na eksponentno gospodarsko rast drugače niti ne more biti.

 • Vera

  Marmelado so nam nekoč stehtali in prodali na nekem papirju,čigar imena več ne vem , mislim pa, da je bil podoben ” peki – papirju”. Steklenice od radenske ,olja ,piva itd. je Mercator jemal na tekočem traku , dobil si listek ,ki si ga pokazal na blagajni,da nam jih niso še 1x zaračunali .To je bilo približno pred 20timi leti v Mercator centru.Zakaj tega ni danes ?

 • Franci Pušenjak

  Odrekanje propagirajo le levičarska gibanja, ker se jim to zdi tako zelo “fensi” ! V resnici se tudi sami ne želijo prav ničemur odreči. Njihov koncept deluje na masi, masa naj se odreka, oni pa bi živeli v izobilju, kot manjšina. Zato so vse “Grete, otroci in drugi apokaliptični napovedovalci eko tragedij” polni naukov za druge in malo zase! Človek je obremenjeval, obremenjuje in bo obremenjeval okolje. Vedno pa je tudi našel rešitve za ohranjanje narave. Prav je, da postajamo zmernejši, v nobenem primeru pa ni treba poslušati propagande, ki je osnovana na nenaravnem ravnanju ljudi!

 • gre>gor

  Kako jo bodo ukinili, če pa mora biti vsak “drekec” zapakiran v plastiko – predvsem pa je to dober biznis,

 • freedomfighter

  Kako ze pravijo na balkanu bolje ista nego nista.. najslabsa ideja je narediti nic kot to zagovarjajo nekateri…sploh pa kaj imate ljudje s plasticnimi vreckami…ce se temu ne morete odpovedati vam nihce ne more pomagati…pri bas doma se plasticnih vreck ni uporabljalo ze 15 let pa nismo prav nic na slabsem jot tisti ki jih

  • Zdravko Lajh

   pa ste zato kaj na boljšem?

   • freedomfighter

    Pa ne samo jaz ampak vsi ki zivijo v moji blizini in posledicno se sirse…ne vem ce zate zivljenje v cistem okolju ni boljse od zivljenja v umazanem po tem niti ne vem kaj reci

    • Zdravko Lajh

     In zdaj bi rad Nobelovo nagrado za čisto okolje? So jih pač namesto tebe več porabili Kitajci, Indijci in drugi.
     Bistveno večji problem se mi zdi v plastenkah.
     Z popolno ukinitvijo plastenk, bi se količina smeti po mojem mnenju zmanjšala za vsaj 70 % in bi bil svet precej lepši..

     • freedomfighter

      Prav nobene nagrade ne potrebujem ker je skrb za okolje meni povsem obicajna stvar…se pa strinjam s tabo glede plastenk ampak s cem bi jih pa nadomestili…steklenk ne moremo izdelati dovolj

     • Zdravko Lajh

      Saj ne potrebujemo milijon nekih bedastih, predvsem pa nezdravih pijač. Vino v plastiko itak ne spada, tudi pivo ne. Če bi steklenice bile povratne oz. “odkupljive”, bi jih kmalu bilo dovolj.

 • Nakito Mijaši

  Tako kot je odrekanje užitkov po farško, oni pa dvocevkarji

 • Olga101

  Zeleni so kot lubenice, zunaj zeleni, znotraj krvavo rdeči! Kjer je denar, so “zeleni” (levičarji) zraven! Krasita jih laž in kraja!

 • Janka Kranjka

  Vrnitev v srednji vek skupaj z islamom, ter odrekanje svojemu dosedanjemu načinu se nekako zdita možni vzporedni smernici v prihodnosti.

  • freedomfighter

   Tradicionalizem pa to

 • Vlado77

  Ni nobenih raziskav,ki bi vse te ideje opravičila in bi nam pomagale za boljši jutri. Gre za nabijanje in ljudje hitro kupijo. Plastika je vepovsod in jo ni mogoče kar nadomestiti. Izdelki bi bili dražji. Bio hrana je iluzija, ker bi to pomenilo veliko zmanjšane proizvodnje in posledično lakoto. Že deanes v aziji in afriki mnogi trpijo lakoto. Kot kaže pa tudi bogate države tega ne zmorejo ,ker bi to pomenilo, da bi se vrnili v srednji vek. Mnogi mladi ,ki protestirajo imajo v žepu mobilni telefon, oblečeni in obuti s izdelki ki so škodljivi naravi. Doma pa imamo mnogo izdelkov ,ki vsebujejo takšne ali drugačne škodljive materijale. Tudi avtomobilov ne bi bilo niti nobenih vozil na letal. Ti goreči protesniki pa se na proteste pripeljejo s avtomobili in imajo najnovejše mobilne telefone in oblečeni v oblačila ,ki jih ne bi bilo če bi njihova želja uresničila. Tako kot pri naših levičarjih v parlamentu. Imajo drage mobilce iz pokvarjenega kapitalizma in tudi avtomobile . Na govornici pa tulijo proti temu pokvarjenu kapitalizmu.

 • Borut Stari

  Minister Zajc bo s kar 184 milijoni “reševal” podnebne spremembe v Sloveniji! Prav zanima me kdo bo prejemnik teh milijonov. Liga Grete Thunberg?