Okoljevarstveniki se zavzemajo za energetske projekte, ki bi lahko privedli do izumrtja vrste kitov

Foto: epa

Ob 50. obletnici zakona o ogroženih vrstah skupine zelenih očitno zavračajo svoje nekdaj sveto “previdnostno načelo”. Tuji mediji opozarjajo, da lahko okoljevarstveniki povzročijo izumrtje določene vrste kitov, ki jih je trenutno zgolj okoli 340 primerkov. Da industrija vetra na morju ogroža severnoatlantske gladke kite, se je opozarjalo že nekaj časa. Kako to, da se skoraj vsaka večja naravovarstvena in okoljska organizacija aktivno zavzema za energetske projekte, ki lahko privedejo do izumrtja te vrste kitov?

Severnoatlantski gladki kit je med najbolj ogroženimi vrstami na svetu, saj so ga pred več kot stoletjem lovili do skorajšnjega izumrtja. Manj kot 350 jih je ostalo v naravi. Medtem ko kitolova na srečo ni več, se ta vrsta kitov sedaj sooča z novo grožnjo: vetrno industrijo na morju. Doseganje cilja Bidnove administracije o razvoju 30 gigavatov vetrnih elektrarn na morju do leta 2030 bo zahtevalo več ladijskega prometa in izgradnje infrastrukture. Hkrati pa so severnoatlantski gladki kiti sredi “nenavadnega smrtnega dogodka”, ki ga nacionalna uprava za oceane in atmosfero večinoma pripisuje “zapletom vrvi ali udarcem plovil”. Hrup pod vodo lahko kitom okvari sluh in povzroči spremembo njihovega vedenja.

Od sprejetja zakona o ogroženih vrstah iz leta 1973 so se okoljevarstveniki borili za strogo zaščito ogroženih vrst. Od vlade so zahtevali, da uporabi tako imenovano “previdnostno načelo”, ki pravi, da mora biti nezakonito, če obstaja kakršno koli tveganje, da bo zaradi človeške dejavnosti izumrla vrsta. Kljub vsemu ob 50. obletnici zakona o ogroženih vrstah lahko le opazujemo okoljevarstveno gibanje – od Audubon Society in National Wildlife Federation do znanstvenih skupin, kot so Woods Hole Institute, New England Aquarium in Mystic Aquarium – ki je izdalo opozorilo o tveganju izumrtja severnoatlantskega gladkega kita.

Reševanje kita, ki se je zapletel v vrvi. (Foto: epa)

Vzrok za to okoljsko opozorilo so ogromni projekti ustvarjanja vetrne energije ob vzhodni obali ZDA. Lopatice vetrnih turbin so dolžine nogometnega igrišča. Na vrhovih velikanskih stebrov bodo dosegli trikratno višino Kipa svobode. Stolpi bodo neposredno znotraj kritičnega oceanskega habitata severnoatlantskega kita. Dejavniki, ki jih povzroči človek, pobijejo toliko severnoatlantskih kitov, da v zadnjih desetletjih ni bilo niti enega dokumentiranega primera, da bi kateri od kitov poginil naravne smrti. Njihova povprečna pričakovana življenjska doba se je skrajšala s stoletja na 45 let. Ena sama dodatna nenaravna in nepotrebna smrt bi lahko tvegala izgubo celotne vrste.

Foto: zajetje zaslona

Gradnja in upravljanje industrijskih vetrnih projektov bi lahko poškodovala ali ubila kite
Nacionalna uprava za oceanografijo in atmosfero (NOAA) je vetrni industriji izdala 11 “pooblastil za naključno nadlegovanje” ali dovoljenj za trpinčenje na stotine kitov vključno s 169 kritično ogroženimi črnimi kiti. Industrija bo na območja pripeljala več ladij, ki lahko poškodujejo in ubijejo kite. Hrupno onesnaženje podmornic zaradi gradnje in delovanja vetrne elektrarne ter zapleti v opremo prav tako povečujejo tveganje. Tudi turbulenca zraka, ki jo ustvarjajo turbine, lahko poškoduje ali uniči prehranjevalna območja plaktona. Zagovorniki vetrnih projektov pravijo, da lahko zmanjšajo in ublažijo hrup in ladijski promet ob gradnji vetrne elektrarne, vendar je znanstvenik, zaposlen pri Nacionalni upravi za oceanografijo in atmosfero (NOAA) lani spomladi nasprotoval tej trditvi, ko je v pismu zapisal, da “oceanografski vplivov nameščenih in delujočih [vetrnih] turbin ni mogoče ublažiti v 30-letni življenjski dobi projekta, razen če se jih umakne.”

Foto: epa

Znanstveniki, ki podpirajo projekte vetrne energije, so v pismu iz leta 2021 zapisali, da “populacija gladkih kitov v Severnem Atlantiku ne more prenesti dodatnih stresnih dejavnikov; kakršna koli morebitna prekinitev iskanja hrane lahko povzroči učinke na populacijski ravni in je zelo zaskrbljujoča.” Omenjeni projekti “lahko vplivajo na populacijsko raven že tako ogrožene vrste,” je zaključil znanstvenik NOAA Sean Hayes. Kaj pomenijo “vplivi na populacijski ravni”? Z eno besedo: izumrtje.

Sara Kovač