fbpx

Panika na Japonskem: V jedrski centrali uhajala radioaktivna tekočina

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V četrtek so v jedrski centrali severovzhodno od Tokia opazili uhajanje radioaktivne tekočine. Nihče od delavcev ni bil poškodovan, so sporočili iz tamkajšnjega podjetja. Po nesreči v Fukushimi sicer na Japonskem veljajo strožji varnostni predpisi. 

“V četrtek zjutraj smo opazili, da se je v kleti obrata za predelavo radioaktivnih odpadkov in v zgornjem delu prostora s cisterno nabrala radioaktivna tekočina,” so pojasnili v podjetju Japan Atomic Power Company (JAPC).

Količino tekočine, ki vsebuje radioaktivni izotop kobalt 60, so ocenili na 750 litrov, so še pojasnili. Izmerili so 1700 bekerelov radioaktivnosti na kvadranti centimeter oziroma približno 40-krat višjo od dovoljene ravni tekočine na tem mestu, poroča Večernji list.

Novi in strožji predpisi po nesreči v Fukushini
V jedrski centrali Tokai št. 2, ki se nahaja približno 150 kilometrov od Tokia, so maja 2011 zaradi rednega vzdrževanja začasno prekinili delo. Po tistem ni centrala nikoli več začela delati, in sicer zaradi uvedbe novih, strožjih predpisov v zvezi z naravnimi nesrečami in drugimi tveganji po nesreči v Fukushimi.

Brez certifikata o tehnični izpravnosti se tako ne sme vključiti noben reaktor. Trenutno od 42 nuklearnih reaktorjev obratujeta samo dva. Pred nesrečo v Fukushimi jih je bilo 54, vendar so jih po hudi nesreči več onesposobili.

N. K.