fbpx

Peking zaradi onesnaženosti zraka prvič razglasil rdeči alarm

Foto: AFP

Peking je zaradi onesnaženosti zraka prvič razglasil rdeči alarm, saj se bo po napovedih nad kitajsko prestolnico spustil nov oblak dušečega smoga. V skladu z ukrepom bo lahko od torka na pekinških cestah le polovica zasebnih avtomobilov – po sistemu parnih oz. neparnih registrskih tablic, v garažah bo ostalo tudi 30 odstotkov vladnih vozil. V povprečju je na cestah glavnega mesta dnevno 4,5 milijonov avtomobilov.

Poleg tega bodo morali ustaviti delo v tovarnah in na gradbiščih, ki močno onesnažujejo zrak, je na spletu sporočil pekinški urad za zaščito okolja. Prepovedani bodo ognjemeti in žari, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

“Ljudje bi morali, kolikor je le mogoče, zmanjšati dejavnosti na prostem,” je zapisal urad. “Če se boste udeleževali dejavnosti na prostem, bi morali nositi maske ali sprejeti druge zaščitne ukrepe,” so dodali.

V uradu so prav tako pozvali k zaprtju vrtcev, osnovnih in srednjih šol. Niso pa izrecno navedli, da je to obvezno. Zaradi neizvrševanja ukrepov so z vsoto 4.400 evrov denarno kaznovali tudi nekaj tovarn. Tovarna avtobusov pa je morala zmanjšati proizvodnjo s 30 na 6 avtobusov dnevno.

Foto: AFP

Foto: AFP

Rdeči alarm so v Pekingu razglasili teden dni potem, ko je mesto zakril gost siv oblak, v katerem so koncentracije nevarnih mikrodelcev PM2,5, ki prodrejo globoko v pljuča, znašale celo 634 mikrogramov na kubični meter zraka. Ta koncentracija, ki jo je objavilo ameriško veleposlaništvo v Pekingu, močno presega najvišjo vsebnost, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija, to je le 25 mikrogramov trdih delcev na kubični meter.

Pekinški rdeči alarm sovpada s podnebnimi pogovori v Parizu, na katerih je kitajski predsednik Xi Jinping obljubil ukrepanje na področju toplogrednih plinov.

Kitajska večino toplogrednih plinov pridela s termoelektrarnami na premog, ki so glavni vir smoga, vrhunec pa dosežejo pozimi, ko je povpraševanje po električni in toplotni energiji najvišje.

Onesnažen zrak je vir jeze prebivalstva Kitajske, ki je v zadnjih desetletjih gospodarsko rasla, a za ceno hudega škodovanja okolju. Onesnaženosti pripisujejo krivdo za več sto tisoč smrti letno.

»Rdeči Alarm« je znak, da bo vlada morala spremeniti odnost do okolja in podnebnih sprememb«, je dejal Dong Liansai, borec iz Greenpeacea.

Najbolj kritično pa so se odzvali uporabniki družbenih omrežij, ki pravijo, da je čas za radikalnejše ukrepe. Pravijo, da denarno kaznovanje velikih tovarn ne zaleže – še vedno se ne investira v čistilne naprave. Inženir Wang Shaoang, voznik električnega avtomobila, očita vladi, da premalo spodbuja nakup okolju prijaznejših vozil.

Foto: AFP

Foto: AFP

Kitajska je po ocenah leta 2013 izpustila skoraj dvakrat več ogljikovega dioksida kot ZDA oz. okoli dvainpolkrat več kot celotna EU.

Peking je napovedal, da bodo izpusti dosegli vrhunec okoli leta 2030, ni pa razkril v kakšni meri, prav tako pa je dal vedeti, da bi lahko nato emisije rasle še nekaj let.

Kitajske oblasti so sicer obljubile zmanjšanje porabe premoga za 100 milijonov ton do leta 2020 – kar je sicer le pičel delež 4,2 milijarde ton, kolikor so jih porabili leta 2012, in 60-odstotno skrčenje glavnih onesnaževalcev, kot so termoelektrarne.

Delež delcev PM2,5 v zraku je danes zvečer po podatkih ameriškega veleposlaništva v Pekingu znašal 206 mikrogramov na kubični meter, po podatkih lokalnih oblasti pa 187 mikrogramov. Je pa bila danes v mestu občutno boljša vidljivost kot v minulih dneh.

Sofija Pika Simić