fbpx

Prva država na svetu, ki je prepovedala krčenje gozdov

Foto:EPA

Norveška je postala prva država na svetu, ki se je na ravni zakonodaje zavezala, da bo preprečila krčenje gozdov. Gre za velik korak k ohranitvi gozdov. Nekateri ocenjujejo, da bi lahko deževni gozd izginil že čez sto let, če bi se krčenje gozdov s trenutno hitrostjo še naprej odvijalo. 

Norveški zakonodajalci so se obvezali, da bodo v doglednem času poiskali tudi način, kako pridobivati sojo, palmovo olje, les, govedino in izdelke iz lesa, saj pridobivanje teh dobrin najbolj vpliva na stanje pogozdenosti, trdijo Združeni narodi. Odločitev Norvežanom nalaga, da iz svoje dobavne verige izločijo vse izdelke, ki na kakršen koli način prispevajo h krčenju gozdov.

Na Norveškem tudi sicer zadnja leta veliko vlagajo v čistejše okolje. Zavezali so se, da bodo do leta 2020 omejili prodajo avtomobilov, ki delujejo na fosilna goriva. Braziliji so leta 2008 podarili sredstva v višini milijarde dolarjev, s katerimi je ta lažje omejila krčenje amazonskega gozda. Krčenje se je v zadnjih sedmih letih zmanjšalo za 75 odstotkov. 

“Gre za pomembno zmago v boju za ohranitev deževnega gozda. V preteklih letih so se številna podjetja zavezala, da ne bodo nabavljala produktov, ki bi jih lahko povezali z uničenjem deževnega gozda. Do sedaj še ni bilo nobene države, ki bi naredila takšno zavezo, zato gre za zelo pozitivno zadevo,” je povedal predstavnik norveške fundacije za ohranitev deževnega gozda Nils Hermann Ranum.

Ž. K.