Resno opozorilo vrtcem in šolam – ne hodite ven

Foto: Pixabay

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja, da obstaja velika verjetnost, da bo vrednost delcev PM10 v celinski Sloveniji presegla mejno vrednost, zato vrtce in šole poziva, naj omejijo fizične aktivnosti na prostem ter se odločijo za sprehod v parku ali bližnjem gozdu ter se izogibajo prometnicam. 

Agencija RS za okolje (ARSO) in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarjata, da bo v prihodnjih dneh ponovno visoka verjetnost preseganja mejne vrednosti delcev PM10 v zraku. To velja predvsem za celinsko Slovenijo, na Primorskem je ta nevarnost nižja.

Na sprehod le v park ali gozd
Zato je priporočljivo čim bolj zmanjšati fizične aktivnosti, predvsem na prostem, še zlasti pri osebah, ki imajo tudi sicer težave z dihali. Še posebej pa fizično aktivnost na prostem odsvetujejo vsem vrtcem in šolam na omenjenih območjih. Aktivnost na prostem naj bo omejena tako z vidika časa, preživetega zunaj, kot tudi intenzitete. Močno odsvetujejo tek na prostem, ob sprehodih pa se je potrebno čim bolj izogibati prometnicam.

Ne kurite lesa, če ni to nujno potrebno
Kot poudarjajo na spletni strani Agencije RS za okolje, vsem prebivalcem svetujejo, naj ob napovedih povečane koncentracije delcev PM10 v zraku v pečeh in kaminih ne kurijo lesa, če imajo druge možnosti ogrevanja, naj zmanjšajo ogrevanje stanovanjskih in poslovnih prostorov na splošno, uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter ne kurijo na prostem.

M. G.