Rušilni potresi v le nekaj dneh. Zgolj naključje?

Foto: epa

Vsako leto zabeležimo več milijonov potresov, vendar jih večina zaradi šibkosti ni niti omenjena. Zadnji trije potresi na Japonskem in v Ekvadorju pa so zbudili pozornost zaradi rušilne moči.

V potresu z močjo 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici, ki je v soboto stresel obalno področje Ekvadorja, je po poročanju predsednika Rafaela Correa umrlo 272 ljudi, mnogo pa jih je še vedno ujetih pod ruševinami. Morebitne preživele išče 13,500 reševalcev, povzročena gmotna škoda pa je v najhujšem potresu v zadnjih desetletjih še neznana.

Na Japonskem je moralo 250 tisoč ljudi zaradi nevarnosti novih potresov zapustiti svoje domove. To državo, kjer so potresi stalnica, sta v zadnjih dneh stresla dva potresa, zaradi njiju pa je umrlo 42 ljudi, tisoč pa je ranjenih, poroča CNN.

Je en potres sprožil drugega?
Prezgodaj je še govoriti, ali sta potresa na Japonskem in Ekvadorju povezana, saj je za raziskave o njuni povezanosti minilo premalo časa. Geologi so mnenja, da en velik potres ne more sprožiti drugega na tako veliki razdalji. Med obema epicentroma je namreč več kot 15 tisoč kilometrov razdalje.
Oba potresa imata skupno to, da sta izbruhnila na robovih Tihega ocena, kjer so prisotni podvodni grebeni vulkanov in velike potresne aktivnosti. To območje imenujejo tudi ognjeni obroč.
Gre za območje rednih potresov
Ekvadorski potres je bil 16-krat močnejši kot sobotni potres na Japonskem. Vendar to ni bil najmočnejši potres, ki je kdajkoli zatresel Ekvador. Leta 1906 je to državo stresel potres z magnitudo 8,8 in povzročil cunami, ki je ubil med 500 in 1500 ljudi. Leta 1942 pa je zgolj 42 kilometrov južneje od sedanjega epicentra državo stresel potres z magnitudo 7,8.
Potresi z magnitudo med 7 in 7,9 po Richterjevi lestvici se pojavijo 15-krat letno, tisti z magnitudo 8 in več pa enkrat letno.
M. P.