Okoljevarstveniki pravijo, da se bomo morali odpovedati še kavi

Foto: Pixabay

Če so nekoč okoljevarstveniki govorili, da se proti onesnaževanju borimo že tako, da gremo večkrat na avtobus ali pa da krajše poti opravimo kar peš ali s kolesom, so danes postali vse zahtevnejši. Že naš premier je v Bruslju vzbudil začudenje s svojo bizarno vegetarijansko ideologijo, nekateri zahtevajo, da se povsem odpovemo avtomobilom, drugi celo, da se moramo prhati z mrzlo vodo. Okoljevarstvena histerija, ki smo ji priča komaj zadnjih nekaj let, je napadla praktično vsak skriti kotiček naših življenj. Zdaj so na vrsti kavoljubi. 

Kanadski raziskovalci so namreč v članku, objavljenem v začetku januarja, analizirali “prispevek kave k podnebnim spremembam” in ljudem kot del rešitve predlagali zmerno uživanje priljubljene pijače.

Raziskovalci Luciano Rodrigues Viana, Charles Marty, Jean-François Boucher in Pierre-Luc Dessureault so v analizi, objavljeni v The Conversation, zapisali, da je onesnaženje zaradi priprave kave “samo vrh ledene gore”.

“Omejevanje vašega prispevka k podnebnim spremembam zahteva prilagojeno prehrano in kava ni izjema. Izbira načina priprave kave, ki oddaja manj toplogrednih plinov (toplogrednih plinov), in zmerna poraba sta del rešitve,” so zapisali raziskovalci na Univerzi Quebec v Chicoutimiju. Študija je tudi pokazala, da je uporaba kavnih zrn za kuhanje kave manj prispevala k ogljičnemu odtisu kot kuhanje instant kave s tradicionalnim filtrom.

Najbolj onesnažuje filtrirana kava
“Naša analiza je jasno pokazala, da ima tradicionalna filter kava največji ogljični odtis predvsem zato, ker se za proizvodnjo količine kave porabi večja količina kavnega prahu. Ta proces prav tako porabi več električne energije za ogrevanje vode in ohranjanje tople,” so zapisali raziskovalci. Raziskovalci so primerjali kuhanje s kavnimi zrni, kuhanje kave na tradicionalen način v kavnem aparatu, kuhanje kave s francosko prešo in uporabo instant kave. “Naša analiza je jasno pokazala, da ima tradicionalna filter kava največji ogljični odtis, predvsem zato, ker se za proizvodnjo količine kave porabi večja količina kavnega prahu. Ta proces prav tako porabi več električne energije za ogrevanje vode in ohranjanje tople,” ugotavljajo.

Slika je simbolična Foto: Pixabay

Edina rešitev, da se kavi odpovemo
Ugotovili so, da je instant kava najbolj okolju prijazna. Proizvodnja kave je k skupnim izpustom prispevala več kot priprava kave, ugotavlja analiza. “Mehanizacija, namakanje in uporaba gnojil, ki oddajajo dušikov oksid – katerih proizvodnja zahteva velike količine zemeljskega plina – močno prispeva k ogljičnemu odtisu kave,” so povedali raziskovalci. Raziskovalci so še dodali, da lahko zaradi udobja priprave kave iz kavnih zrn ljudje podvojijo porabo kave in posledično naredijo okoljsko prednost takšne priprave. Torej je edini okolju prijazen način, da kavo nehamo piti?

V čem je smisel?
Poraja se vprašanje, kaj je smisel takšnih “raziskav” in kdo jih sploh financira? Videti je, kot da gre za pripravo ljudi na to, da povsem spremenijo svoj način življenja ter da prostovoljno kot civilizacija naredimo pomembno regresijo nazaj v obdobje pred 200 leti. “Raziskovalci” in njihovi donatorji pa se najbrž ne zavedajo, da sodobni ljudje ne želijo živeti več tako kot leta 1800.

Klimatski aktivisti. Foto: epa

Ne želijo umirati pri 35 letih, gledati graščakov čez okno, kako jedo potico, in upati, da se bodo tudi oni lahko kdaj peljali s kočijo. Raziskave, ki nam želijo povedati, kako škodljivo je, da živimo sodobno življenje, so kontraproduktivne, saj ne iščejo rešitev, razen v tem, da bi razbili civilizacijo, kot jo poznamo. Prava rešitev je iskanje tehnoloških odgovorov na vprašanja človeškega posega v okolje. Tako da bomo onesnaževali manj in hkrati živeli udobno življenje, kot ga poznamo.

Rešitve so jedrska energija, novi baterijski načini shranjevanja energije, več bioinženiringa v hrani in seveda napredki v pogonskih strojih, ki poganjajo svet. Ne pa veganstvo in pitje tople vode namesto kave.

Andrej Žitnik