fbpx

Sever Italije prekril nevaren smog, prepoved vožnje z avtomobili v Rimu

Foto: epa

Zaradi neobičajno toplega in suhega vremena so na severu Italije ta konec tedna razglasili alarm povečane ravni smoga. V številnih mestih je količina škodljivih snovi v zraku močno presegla dovoljene vrednosti. Še posebej zaskrbljujoče so razmere v Milanu, Benetkah in Rimu. V italijanski prestolnici zaradi smoga danes velja prepoved vožnje z avtomobili.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, morajo prebivalci Rima danes svoje avtomobile in motorje pustiti doma in namesto tega uporabljati javni prevoz. Kdor tega ne upošteva, mu grozi globa najmanj 150 evrov.

Suša pozimi?
Neobičajno majhna količina padavin pa ni botrovala le večji onesnaženosti zraka, ampak je zaradi nje tudi močno upadla gladina Pada, najdaljše italijanske reke, in tudi drugih rek.

Veselijo se napovedanih padavin
Italijani se tudi zato na nek način veselijo napovedanega slabega vremena, ki naj bi sredi prihajajočega tedna zajelo celoten Apeninski polotok, najbolj pa prav severno polovico države. Napovedan dež in sneg bosta namreč očistila zrak v mestih, v visokogorju pa se nadejajo tudi obilnih snežnih padavin.

V mesecu januarju so tudi Ljubljančani in drugi obiskovalci slovenske prestolnice vdihavali s prašnimi delci PM10 čezmerno onesnažen zrak.

 

M. P., STA