fbpx

Slovenski med: Včeraj strupen, danes popolnoma zdrav

Foto: epa

Po izbruhu afere z neregistriranimi in prepovedanimi zdravili za čebeljo bolezen varozo sta Janez Posedi, direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, in Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije povedala, da je slovenski med varen, skladen s predpisi in ne predstavlja tveganj za zdravje.

Slovenski med je na podlagi opravljenih analiz varen, je na novinarski konferenci zagotovil Janez Posedi. Trdi, da zato ni mogoče zahtevati umika medu s trga.

Med slovenskih čebelarjev je varno živilo
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je pojasnil, da je med slovenskih čebelarjev zaupanja vredno in varno živilo. Zagotovil je, da bodo več pozornosti namenili osveščanju čebelarjev, predvsem o tem, da je treba kupovati legalna zdravila za varozo. Pravi, da je naloga ČZS, da ta zdravila zagotovi in da so cene primerljive z evropskimi.

Kriv je APIS M&D z Vrhnike
Tanja Strniša, sekretarka na kmetijskem ministrstvu, je povedala, da varnost hrane ostaja njihova prioriteta. Strniševa opozarja, da je šlo v primeru preiskave podjetja APIS M&D za kršitev pri proizvodnji in prodaji zdravil, sam med pa ni problematičen. »Ne vidim razloga, da bi bil s tem okrnjen ugled kmetijstva in čebelarstva«, je o aferi glede medu povedala Strniševa.

A. R., STA