Šok: Kako je lahko izginilo kar pet otokov

Foto: Youtube

Salomonovi otoki v Tihem oceanu so verjetno najslabši kraj za investicije v nepremičnine. Majhna država, ki obsega 990 – čeprav večinoma neposeljenih – otokov, je zaradi dvigovanja gladine vode izgubila kar pet otokov. Številni drugi otoki izginjajo zaradi erozije tal, ugotavljajo avstralski znanstveniki. 

“Vsaj 11 otokov na severnem delu Salomonovih otokov je v zadnjih desetletjih popolnoma izginilo ali pa so tik pred tem,” so zapisali avtorji raziskave. Do svojih ugotovitev so prišli, potem ko so s pomočjo satelitskih in zračnih posnetkov, ki so bili ustvarjeni v obdobju med letoma 1947 in 2014, svoje ugotovitve pa so še dodatno podkrepili z ugotovitvami in opažanji domačinov.

Domačini so ugotovili, da je v omenjenem obdobju v vodi izginilo okoli deset hiš. Te so stale na neposeljenih otokih, ki so jih občasno uporabljali ribiči. Dviganje vodne gladine pa je povzročilo tudi, da so se morale številne družine preseliti na višje ležeča območja.

Simon Albert: Vodna gladina se dviga trikrat hitreje kot drugje
“Vodna gladina se pri Salomonovih otokih dviga trikrat hitreje kot drugje po svetu,” je povedal vodja raziskovalcev Simon Albert, ki dvigovanje gladine pripisuje klimatskim spremembam. Te pa ne povzročajo samo erozije, temveč tudi visoke valove in neurja, ki povzročajo hudo škodo tako na infrastrukturi kot tudi na področju turizma. Salomonove otoke je tako prizadel ciklon Ida, ki je povzročil največ smrtnih žrtev na število prebivalcev v letu 2014, poroča Die Welle.

Zaradi vseh dejavnikov, ki jih povzročajo klimatske spremembe, bodo Salomonovi otoki prva država, kjer se bo morala ena izmed regionalnih prestolnic “preseliti” skupaj s prebivalstvom, saj življenje na območju ni več mogoče.

Ž. K.

 • Ogledalo

  Morje se dviga enakomerno, vendar se tam svet poseda, kar nima nobene veze s segrevanjem ozračja, tako da ne vem kakšen strokovnjak je ta Simon Albert, škoda da ga povzemate.

 • garfi

  še otoke kradejo

 • Viktorh

  …pa kaj? Narava gre po svoje…

 • sprehajalec

  Če greš na Stol, tudi najdeš kakšno školjko v kamnu. Lahko sklepamo, da je bilo včasih še huje, kot v primeru Salomonovih otokov.

 • pokvarjeniSvet

  Pri nas je včasih bilo Panonsko morje se še vidijo posamezni griči, ki so predstavljali otoke. Tudi plast zemlje oz peska je zanimiva.

 • Mihilus

  Zanimivo kako se morska gladina dviguje v pacifiku ne pa tudi v sredozemlju. To mora bit neko čudežno dvigovanje morja, ker v Piranu je gladina še kar ista. Tole je čisti marketing za globalno segrevanje. Pa vsaka budala vidi, da ni res.

 • rdeča pesa

  Ko gledaš na morju horizont je popolnoma raven. Ko gledaš horizont iz aviona na 10 tisoč metrov je zopet popolnoma raven. Horizont vedno vidiš v liniji svojih oči.
  V šoli so nas učili, da se med sonce in luno postavi zemlja in tako nastane prvi krajec ali zadnji krajec. Kako potem vidimo luno sredi dneva, ko sta s soncem obe telesi na nebu.
  Avsralija je tam doli. Avstralci prav tako luno vidijo zgoraj. V istem času imajo popolnoma enako obliko lune.
  Je Baugarthner skočil z balona z roba vesolja. Ko ga je kamera snemala z zunanje strani so prikazali horizont okrogel. Kamera znotraj kapsule balona pa kaže horizont popolnoma raven.
  Ne pustijo nam razmišljati s svojo glavo.
  Zanimivo kajne?
  Koga nategujejo znanstveniki, mene ne.
  še veliko je takih primerjav.

  • mojadezela

   Ok…..jasno nam je, da zemlja ni ploščata a ne? Ta tvoja primerjava o znanstvenih nategih je malo mimo. Je pa dejstvo, da je globalno segrevanje zaradi CO2 res pravi nateg. Na račun tega v Sloveniji plačujemo davek na zrak(Po Kiotskem protokolu, naj bi prekomerno izpuščali CO2). In sicer 80mio letno. To je podoben nateg, kot ta, da je nafta fosilnega izvora in da jo bo zmanjkalo. S tem nategom, so držali visoke cene nafte, češ, da nam jo bo čez 20-50 let zmanjkalo. Ko so saudijci pred 5 leti pogledali v vrtine, ki so bile že odpisane in kvazi izčrpane, so glej ga zlomka tam spet našli do roba napoljneno nafto.
   Skratka drži, da nam kar naprej lažejo, ampak Zemlja še vedno ni ploščata.

   • rdeča pesa

    OK, ali imaš dokaze, da je zemlja okrogla?

   • rdeča pesa

    kaj je jasno. Jasno je le tebi in nekaterim nrazgčedežem, ki trdijo, da je zemlja okrogla.
    Si pač zajček, ki verjame NASAi.
    Dajte že enkrat dokazat. da je zemlja okrogla?????????