fbpx

Šok: Kako je lahko izginilo kar pet otokov

Foto: Youtube

Salomonovi otoki v Tihem oceanu so verjetno najslabši kraj za investicije v nepremičnine. Majhna država, ki obsega 990 – čeprav večinoma neposeljenih – otokov, je zaradi dvigovanja gladine vode izgubila kar pet otokov. Številni drugi otoki izginjajo zaradi erozije tal, ugotavljajo avstralski znanstveniki. 

“Vsaj 11 otokov na severnem delu Salomonovih otokov je v zadnjih desetletjih popolnoma izginilo ali pa so tik pred tem,” so zapisali avtorji raziskave. Do svojih ugotovitev so prišli, potem ko so s pomočjo satelitskih in zračnih posnetkov, ki so bili ustvarjeni v obdobju med letoma 1947 in 2014, svoje ugotovitve pa so še dodatno podkrepili z ugotovitvami in opažanji domačinov.

Domačini so ugotovili, da je v omenjenem obdobju v vodi izginilo okoli deset hiš. Te so stale na neposeljenih otokih, ki so jih občasno uporabljali ribiči. Dviganje vodne gladine pa je povzročilo tudi, da so se morale številne družine preseliti na višje ležeča območja.

Simon Albert: Vodna gladina se dviga trikrat hitreje kot drugje
“Vodna gladina se pri Salomonovih otokih dviga trikrat hitreje kot drugje po svetu,” je povedal vodja raziskovalcev Simon Albert, ki dvigovanje gladine pripisuje klimatskim spremembam. Te pa ne povzročajo samo erozije, temveč tudi visoke valove in neurja, ki povzročajo hudo škodo tako na infrastrukturi kot tudi na področju turizma. Salomonove otoke je tako prizadel ciklon Ida, ki je povzročil največ smrtnih žrtev na število prebivalcev v letu 2014, poroča Die Welle.

Zaradi vseh dejavnikov, ki jih povzročajo klimatske spremembe, bodo Salomonovi otoki prva država, kjer se bo morala ena izmed regionalnih prestolnic “preseliti” skupaj s prebivalstvom, saj življenje na območju ni več mogoče.

Ž. K.