fbpx

Solarni paneli prekrili hribe, gozdove in travnike – je to res “zelena” energija?

Sončne celice na gorovju Taihang (foto: printscreen)

En izmed glavnih alternativnih virov energije, za pridobivanje električne energije, je prav gotovo sončna energija, ki izvira iz sprotnega sončnega sevanja. Glavna prednost, ki jo imajo t. i. alternativni viri energije, je ta, da svojo energijo črpajo iz hitro obnovljivih virov energije. Po zadnjih podatki kitajske Agencije za državno energijo pa je Kitajska, kot največji proizvajalec elektrike s pomočjo sončne energije na svetu, dosegla kapaciteto kar 253 gigavatov, sončne elektrarne pa so v tej državi dobile mesto med najpogostejšimi viri proizvodnje elektrike. Izgradnja teh projektov je stala več milijonov dolarjev, kljub dobrim namenom za okolje pa se poraja vprašanje, ali bo in kdaj bo zgrajenih dovolj teh obsežnih kmetij, da bi dosegli svoje zelene energetske cilje.

V gorovju Taihang v okrožju Shexian v severnokitajski provinci Hebei so z namenom izkoriščanja velikih gorskih območij in spodbujanja čiste energije namestili ogromne fotovoltaične sončne panele, instalirana zmogljivost fotovoltaičnih sistemov, ki pretvarjajo svetlobo v električno energijo, pa naj bi dosegla 321 megavatov letno. Približno 78 odstotkov sistema se je pridružilo nacionalnemu električnemu omrežju. Solarni sistemi so bili postavljeni pod najboljšim kotom za pridobivanje sončne energije, letno pa naj bi zmanjšali tudi do 20.000 ton emisij ogljikovega dioksida.

Sončni paneli v obliki kitajskega nacionalnega zaklada – velike pande
Poleg solarne farme v gorovju Taihang pa se še ena nahaja v regiji Datong County na severu Kitajske, in sicer je zasnovana in zgrajena kot podoba kitajskega nacionalnega zaklada – velike pande.

Sončni paneli v obliki pande (foto: printscreen)

Iz ptičje perspektive sta vidni dve veliki pandi, ki sta izdelani iz tisočih sončnih panelov. Skupaj in z drugimi vključenimi sosednjimi ploščami tvorijo 100-megavatno kmetijo, ki pokriva 248 hektarjev. To je pravzaprav relativno majhen solarni park po kitajskih standardih – vendar je zagotovo domoljuben.

Proizvedena energija bi lahko napajala Združeno kraljestvo
Kitajska ima večjo zmogljivost sončne energije kot katera koli druga država na svetu, in sicer bi s proizvodnjo vseh elektrarn naenkrat lahko večkrat napajali celotno Združeno kraljestvo. Kitajska je dom številnih velikih sončnih elektrarn – vključno z ogromnim 850-megavatnim jezom Longyangxia na tibetanski planoti s štirimi milijoni plošč.

Največja sončna elektrarna na svetu v kitajski puščavi Tengger (foto: printscreen)

Največja sončna elektrarna na svetu trenutno je v kitajski puščavi Tengger – njena zmogljivost presega 1500 megavatov.

Kitajska je največji svetovni proizvajalec tehnologije sončnih panelov, je poudarila Yvonne Liu pri Bloomberg New Energy Finance, podjetju za tržne raziskave, ob tem pa dejala, da je trg ogromen in da je to za vlado kot industrijska politika, saj je po podatkih Mednarodne agencije za energijo (IEA) več kot 60 % svetovnih sončnih kolektorjev izdelanih na Kitajskem. Vlada ima torej jasen gospodarski interes, da zagotovi veliko povpraševanje po sončnih kolektorjih. Ključni cilj politike pa je očiščenje kitajske mešanice energetskih virov, saj približno dve tretjini električne energije v državi še vedno prihaja iz kurjenja premoga.

Tanja Brkić