fbpx

Svetovni ekonomski forum opozarja: To bo v letu 2016 nevarnejše od atomske bombe

Vir: EPA

Največjo grožnjo v 2016 predstavljajo klimatske spremembe, ki so po oceni Svetovnega ekonomskega foruma nevarnejše celo od orožja za množično uničevanje. Letos se je prvič zgodilo, da so klimatske spremembe pristale na vrhu svetovnih groženj. Spremembam v okolju sledi migrantska kriza in način, kako se bodo države soočile s problemom neprostovoljnega preseljevanja. 

V vsakoletni raziskavi je sodelovalo 750 strokovnjakov, ki so ocenili 29 svetovnih pojavov, ki bi lahko vplivali na razvoj dogodkov v svetu. Strokovnjaki so ocenjevali grožnje glede na možen vpliv na svetovne dogodke in glede na verjetnost, da ti dogodki odločilno vplivajo na razvoj dogodkov.

Največjo grožnjo med vsemi, ki so bile omejene strogo na leto 2016, pa so strokovnjaki ocenili, da predstavljajo neprostovoljne migracije, ki jim sledijo izredne vremenske razmere.

Klimatske spremembe predstavljajo vedno večjo tveganje. Pomanjkanje vode, hrane, slaba ekonomska rast, slabša socialna kohezivnost in povečana varnostna tveganja. Medtem geopolitična nestabilnost povzroča, da se velike gospodarske družbe soočajo z odpovedanimi projekti, licencami, prekinjeno produkcijo, poškodovano lastnino in omejenim pretokom finančnih sredstev prek meja držav. Vsi ti politični konflikti povzročajo, da je soočanje s klimatskimi spremembami toliko težje. Zmanjšujejo politično sodelovanje in sredstva, namenjena boju proti klimatskim spremembam,” je dejala Cecilia Reyes, glavna cenilka tveganja iz zavarovalne skupine Zürich.

 Globalna tveganja glede na verjetnostGlobalna tveganja glede na vpliv
1.Neprostovoljne migracijeNeuspešno spopadanje s klimatskimi spremembami
2.Izredni vremenski dogodkiOrožje za množično uničevanje
3.Neuspešno spopadnje s klimatskimi spremembamiPomanjkanje vode
4.Konflikti med državamiNeprostovoljne migracije
5.Naravne katastrofeEnergetski šok zaradi cen goriva
6.Neuspešno vodenje vladKolaps ekosistema
7.BrezposelnostFinančna kriza
8.Ponarejanje in kraja podatkovŠirjenje nalezljivih bolezni
9.Pomanjkanje vodeDvig cen
10.Nezakonita trgovinaSocialna nestabilnost

 

Bi nas moralo skrbeti še kaj drugega?
V svojem poročilu navajajo, da kljub temu, da je vprašanje klimatskih sprememb v zadnjih letih pridobilo na veljavi, ne smemo pozabiti še nekaterih drugih, ki bodo v prihodnosti oblikovali svetovne dogodke. Eden izmed teh je dohodkovna neenakost, poudarjena v poročilu leta 2014. Navajajo, da je v preteklem letu poganjala izgrede, strukturno brezposelnost in kvarno vplivala na tehnološki razvoj.

Ena izmed možnih groženj so tudi spletni napadi t. i. hekerjev, ki bi lahko vladam in poslovnemu svetu povzročili veliko škode. V ločeni raziskavi, ki jo je prav tako opravil svetovni ekonomski forum, je bilo ugotovljeno, da gospodarski voditelji v razvitih državah ocenjujejo spletne napadalce kot grožnjo številka ena.

Žiga Korsika