fbpx

Tako umazano, da ne vidite niti sto metrov

Foto: iStock

V nekaterih kitajskih regijah je stopnja škodljivih delcev v zraku kar 56-krat večja od še varne po kriterijih Svetovne zdravstvene organizacije. 8-milijonsko industrijsko mesto se duši, ne pomagajo niti maske. Kaj bodo storile kitajske oblasti?

Prebivalci severovzhodne Kitajske so se odeli v plinske maske in se zaklenili v svoje domove. V nedeljo so bila njihova bivališča obdana z rekordno ravnjo smoga ali drobnih delcev v zraku, povezanih z rakom in boleznimi srca. Najverjetneje gre za posledice kurjenja premoga za ogrevanje domov na začetku zime na območju severne Kitajske, najbolj pa je prizadeta provinca Liaoning.

Vidljivost padla na manj kot 100 metrov
V Shenyangu, ki je glavno mesto province Liaoning, je raven vidljivosti padla na manj kot 100 metrov, poroča kitajski CCTV. Na nekaterih področjih Shenyanga naj bi vrednost smoga presegla 1.400 mikrogramov na kubični meter, kar je približno 56-krat več od sprejemljive ravni po kriterijih Svetovne zdravstvene organizacije.

Nihče ne ve, kaj storiti
Čeprav naj bi se v prihodnjih dneh stanje rahlo izboljšalo, ostaja kakovost zraka še vedno vprašljiva, poroča The Guardian. 8-milijonsko industrijsko mesto tako ostaja v nevarnosti. “Onesnaženost zraka naredi moje oči in grlo boleče,« je povedala domačinka, ki se je odpravila kupit zaščitno masko, in dodala: »Kaj naj storimo, pravzaprav ne ve nihče.«

Gre za eno izmed največjih katastrof po letu 2013, ko so kitajske oblasti začele objavljati podatke o kakovosti zraka. Na spletnih medijih se je pojavil celo izraz “airpocalypse”. »Vlada se zaveda, kako nevaren je problem onesnaženega zraka. Zakaj ne ukrepa?« je mogoče zaslediti na kitajskem Twitterju Weibo. Nekateri pa so se odzvali tudi takole: »Razen poročanja o katastrofi – kaj vlada lahko naredi?«

J. F.