fbpx

To je najbližji planet izven našega osončja, kjer bi lahko bilo življenje

Foto: iStock

Pred dvajsetimi leti so znanstveniki začeli odkrivati tako imenovane eksoplanete, kjer obstaja možnost za življenje. Astronomi so sedaj odkrili nam najbližji tovrstni planet, ki je od Zemlje oddaljen približno 14 svetlobnih let. 

Desetletja so znanstveniki med opazovanjem zvezdnatega neba iz našega osončja videli samo nekaj bližjih zvezd in planetov. Na novo odkriti planet, ki so ga poimenovali kar “Super Zemlja”, je eden izmed treh planetov, ki kroži okoli rdeče pritlikave zvezde Wolf 1061. Ta je od Zemlje oddaljena 14 svetlobnih let. Po besedah Duncana Wrighta, avstralskega znanstvenika, so pred tem že odkrili planete, ki se nahajajo bližje Zemlji, vendar ti niso bili primerni za življenje.

Ravno prav visoke temperature za možnost vode v tekočem stanju
Wright je pojasnil, da se omenjeni planet nahaja v območju cone Zlatolaske. Za to območje je značilno, da temperature niso previsoke niti prenizke, temveč so popolne za to, da je voda lahko v tekočem stanju, kar pa pomeni možnost za življenje.

“Nadvse fascinantno je pogledati v neskončnost vesolja in si zamisliti, da so v naši neposredni bližini zvezde, ki lahko podpirajo življenje,” je navdušen Wright.

 

“Bližina planeta” je sicer dokaj relativen pojem, saj trenutno razumevanje fizikalnih omejitev pomeni, da bi – če bi izumili potovanje s svetlobno hitrostjo – do “Super Zemlje” potrebovali 14 let. Še vedno pa je ta planet vseeno najbližje v primerjavi z ostalimi eksoplaneti, ki so od Zemlje oddaljeni na tisoče svetlobnih let, poroča portal C-net.

N. K.