fbpx

To je najbolj radioaktivna vasica v Evropi, prebivalcev to ne moti

Foto: Printscreen/ Youtube

Ste že slišali za Palomares? Pred 50 leti se je ta majhna španska vasica le za las izognila nuklearni katastrofi. Leta 1966 je namreč tam strmoglavil in zagorel ameriški bombnik, ki je vseboval 4 nuklerane bombe, vaščani pa posledice radioaktivnega sevanja čutijo še danes.

Vasica Palomares na jugovzhodu Španije daje na prvi pogled vtis veselja in zadovoljstva, tamkajšnji upokojenci se na primer zbirajo pri plesnem krožku. Vendar pa jih poleg ljubezni do plesa povezuje še nekaj drugega – marsikdo od njih je leta 1966 doživel padec nuklearnih bomb, ki pa na srečo niso eksplodirale.

Ameriški bombnik je padel v neposredni bližini Palomaresa, vseboval pa je kar štiri vodikove bombe. Kljub temu da ni prišlo do eksplozije, so bombe z letalom vred sunkovito trčile v zemljo, posledično pa je vanjo pronical radioaktivni plutonij.

Prelepa narava s čudovitimi plažami, turistov pa ni
Območje Palomaresa je tako postalo ena izmed najbolj radioaktivnih regij v Evropi. Danes, 50 let kasneje, se sodeč po dobri volji in plesu zdi, kot da nihče od starejših prebivalcev o tem ne želi govoriti. Pravijo le, da je vse od padca bomb naprej njihova vasica na slabem glasu, saj pripetljaj, kljub temu da imajo prelepe plaže, odganja turiste.

Vaščani Palomaresa so se za las izognili nuklearni katastrofi (foto: iStock).

Vaščani Palomaresa so se za las izognili nuklearni katastrofi (foto: iStock).

Tako ameriška kot španska vlada si zakrivata oči pred katastrofo
Okoljevarstvenik Marcos Diegos verjame, da so posledice nuklearne eksplozije katastrofalne. Prepričan je, da si tako ameriška kot španska vlada zakrivata oči pred radioaktivnimi posledicami in upata, da bo ta grozoviti dogodek kmalu pozabljen. Diegos poudarja, da so na območju Palomaresa še vedno velike količine plutonija, ki onesnažuje okolje.

Španska vlada po njegovih besedah v petdesetih letih ni storila ničesar, da bi vasico “očistila” radioaktivnega sevanja. Na območju, kjer so padle bombe, so danes kmetijske površine in rezervoarji za vodo, kljub temu da se zavedajo, da je zemlja tam onesnažena. Zelenjava, ki jo pridelajo tamkajšnji kmetje, je sodeč po vsakoletnih testih – radioaktivna.

Vaščanov sevanje ne moti
Po drugi strani pa vaščanka Maria Sabiote, ki ima v vasici svojo vrtnarijo, zagotavlja, da z njihovo zelenjavo ni nič narobe. Gospa zatrjuje, da v Palomaresu hujših posledic zaradi radioaktivnega sevanja ne čutijo. Prav tako zagotavlja, da pojavi rakastih bolezni v njihovih krajih niso nič pogostejši kot drugje po svetu.

Po drugi strani pa vsi vaščani ne morejo bežati pred preteklostjo. Maria Flores, ki je sedaj dopolnila 83 let, radioaktivno območje prečka vsak dan. Maria je bila leta 1966, ko je bombnik strmoglavil, noseča. “Kakšna eksplozija! Kar naenkrat je bilo vse v ognju,” doživeto opisuje takratno dogajanje. Mislila je, da bodo vsi zgoreli. Prestrašena je začela bežati. “Mislila sem, da je konec sveta,” je še zaprepadeno dodala.

N. K.