fbpx

V kakšnem mestu bi si pa vi želeli živeti?

(Foto: Getty Images)

Obeležujemo svetovni dan habitata, ki je posvečen vlogi mest in pogojem za kakovostno življenje v njih. Organizatorji opozarjajo, da so prav javni prostori v mestih pogosto spregledani in podcenjeni.

Združeni narodi so prvi ponedeljek v oktobru že pred tridesetimi leti razglasili za svetovni dan, posvečen mestom in naseljem. Letos poteka pod sloganom Javni prostori za vse.

Svetovni dan habitata je tudi prvi dan Meseca prostora. V  dobrem mesecu dni se bo tako zvrstil niz dogodkov, s katerimi želijo organizatorji po eni strani opozoriti na vlogo mest in urbanih območij v širšem prostoru, po drugi strani pa na samo vlogo mestnega prostora za kakovost življenja.

Dogodki se dotikajo različnih tem z urbano razsežnostjo. Namenjeni so promociji, izobraževanju in ozaveščanju o skupni odgovornosti za oblikovanje mest in naselja, v katerih bi si želeli živeti.

Danes je tako v Kranju potekal posvet z naslovom »Pametna participacija za pametna mesta«, ki želi predstaviti pomen, priložnosti in praktične izkušnje mest pri oblikovanju trajnostnih urbanih strategij. Poleg izmenjave dobrih praks in predstavitve izkušenj so navzoči osvetlili tudi vlogo civilne družbe v tem procesu.

B. K.