fbpx

V Parizu odprta podnebna konferenca, domači strokovnjaki ne pričakujejo nobene revolucije

Foto: epa

Podnebna konferenca, ki poteka v Parizu, naj bi prinesla težko pričakovani dogovor, ki bi zagotovil omejitev dviga temperature na še sprejemljivi dve stopinji Celzija. Naši strokovnjaki dvomijo, da bo po aktualnih dogovarjanjih končno prišlo do epiloga.

Na konferenci se po prvih pogajanjih delegatov program nadaljuje s političnimi izjavami nekaterih izmed 195 predsednikov vlad in držav, ki so se konference udeležili. Dogajanje na obrobju Pariza poteka po nedavnih terorističnih napadih pod izredno strogimi varnostnimi ukrepi, poroča STA.

V uvodnem nagovoru voditeljev je francoski predsednik Hollande dejal, da “vložki na mednarodni konferenci še nikoli niso bili tako visoki, saj gre za prihodnost planeta, prihodnost življenja”. Dodal je še, da upanje vsega človeštva leži na ramenih vseh zbranih na konferenci.

Kitajska je največja onesnaževalka na svetu, saj letno proizvede kar 6.018 milijonov ton izpustov toplogrednih plinov. Sledijo ji Združene države Amerike s 5.903 in Rusija s 1.704 milijoni ton izpustov toplogrednih plinov, navaja agencija Reuters.

Amerika in Kitajska se zavedata svojega deleža odgovornosti
Trenutno v svetu velja podnebni sporazum Kjotski protokol, h kateremu pa se glavni onesnaževalki okolja na svetu – Združene države Amerike in Kitajska – nista zavezali. Ameriški predsednik Barack Obama se je dopoldne že srečal s kitajskim kolegom Xi Jinpingom in sporočil, da se dve največji svetovni proizvajalki toplogrednih plinov zavedata svoje odgovornosti.

Svetovni voditelji napovedujejo spremembe, domači strokovnjaki skeptični
Podnebne spremembe zaradi prevelikega izpusta toplogrednih plinov povzročajo velike težave pri vzdrževanju naravnih ekosistemov in veliko revščino zaradi zmanjšanja svetovnega pridelka. Voditelji držav upajoče napovedujejo nov dogovor in velike spremembe, domači strokovnjaki za okoljevarstvo pa do njihovih napovedi ostajajo precej skeptični.

Maja Bauman z Inštituta za okoljevarstvo in senzorje pravi, da ne pričakuje nobenih večjih sprememb. “Težko verjamem, da se bodo države odločile karkoli konkretnega, predolgo se je vse skupaj nalagalo.” Baumanova pove, da večjih preobratov za Slovenijo ne pričakuje in da bomo le morali upoštevati, kar se bodo na konferenci dogovorili vodilni. Hkrati pa dodaja, da je vsem jasno, zakaj Amerika in Kitajska ne sodelujeta po pričakovanjih: “Velesile imajo vedno prednost.”

A. D.