fbpx

V UKC Ljubljana svarijo: Med, ki ga kupite, je lahko strupen

Foto: epa

Vodja Centra za zastrupitve pri UKC Ljubljana Miran Brvar je na novinarski konferenci povedal, da je lahko med čebelarjev, ki so za zdravljenje čebelje bolezni varoze uporabili prepovedane kemikalije in pesticide, nevaren za zdravje.

Veterinarji, ki so poleti izvedli nadzor vzorcev medu in satja pri dvajsetih čebelarjih, so odkrili prisotnost treh učinkovin, ki so nevarne za zdravje. Dovoljen insekticid Amitraz, prepovedan pesticid Klorfenvinfos in prepovedan insekticid Rotenon.

Od tresavice do razvoja rakavih celic
Prepovedani Rotenon je ekstrakt strupene tropske rastline. Uživanje lahko pripelje do prezgodnje demence, okorelosti, tresavice, kvari pa tudi možganske celice. Bolezen, ki jo lahko povzroči Rotenon, je zelo podobna Parkinsonovi bolezni. Prav tako škodljiva sta Klorfenvinfos in Amitraz, ki kot hormonska motilca lahko povzročita prezgodnjo puberteto, neplodnost, feminizacijo moških, prezgodnje pojave rakov, motita pa tudi razvoj otrok.

“Rotenon in Klorfenvinfos sta že 20 let prepovedana. Gre za strupene snovi, ki jih v hrani ne sme biti. Med čebelarjev, ki so uporabljali te kemikalije, ni varno živilo in ga je treba odstraniti s trga,” je jasen Brvar.

Nevarnost za zdravje je lahko velika
Veterinarji na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so v raziskavi ugotovili, da čebelarji za zdravljenje čebeljih bolezni v velikem odstotku uporabljajo neregistrirane preparate. Poudarili so, da količine ostankov strupenih snovi v medu sicer ne predstavljajo tveganja. Izdelki iz medu s satjem pa predstavljajo tveganje za zdrave ljudi.

A. R.